TUZLARIJE - KULTURA

11.05.2014.
Priroda i društvo iz pera doktora
Pjesme o nama kakvi smo postali


Ne treba čekati da sočne trešnje budu dio naše prehrane kada duhovnu hranu u vidu knjige štampane na listu trešnjina cvijeta možemo imati uz sebe u bilo koje doba godine. Upravo takva poslastica za ljubitelje pisane riječi promovisana je sinoć u našem gradu.

Tuzlarije


Riječ je o djelu “Poznavanje prirode i društva” koje, iako nosi istovjetan naziv kao udžbenika za osnovce, donosi puno ozbiljniji osvrt autora Omera Ć. Ibrahimagića na društvo i životne navike čovjeka u današnjem vremenu.

“Knjiga se sastoji iz tri dijela i predstavlja okosnicu filozofskih promišljanja sa kojima autor kao pisac i intelektualac svakodnevno susreće i baš zato ovakav naziv za knjigu poezije. Ovo je angažovana poezija koja vješto prkosi riziku da izgubi na kvaliteti svojom preangažovanošću”, riječi su Mehmeda Meše Pargana, promotora knjige.

Tuzlarije


I Mehmed Đedović, kao drugi promotor, ističe da su pjesme grupisane u petu Ibrahimagićevu knjigu, zapravo pisane više pameću i znanjem, nego srcem i nadahnućem autora.

Tuzlarije


Omer Ć. Ibrahimagić je po vokaciji ljekar koji pisanje skromno karakteriše kao usputnu aktivnost iako brojne nagrade argumentovano idu u prilog tezi da je to više nego uspješan paralelan posao. Današnjem svijetu zamjeri sve veću otuđenost od čovjeka, od prirode i ogromnu zavisnost od tehnike. Činjenicom da ga nema na društvenim mrežama i da je jedan od rijetkih koji ne posjeduje mobilni telefon, najbolje oslikava svoju težnju da ne postane dio društva koji kritički promatra.

Tuzlarije


“Malo stvari u ovoj knjizi je napisano između redova, prešućeno. Najstarija pjesma napisana je 1987. godine, a najveći dio njih ispisan je posljednjih pet godina i sve one donose i jedan osvrt koji je naša zemlja doživjela u tom periodu. Imali smo predviđanja da ćemo biti nova Švajcarska, a živimo u vremenu kada smo najsiromašnija evropska zemlja. O tome i još nekim običnim stvarima govore pjesme pisane u slobodnoj ili rimovanoj formi”, kaže Omer Ć. Ibrahimagić.

Tuzlak, ljekar i pisac Omer Ć. Ibrahimagić rođen je 1968. godine i svoje zapažanje okruženja najbolje ispoljava kroz pjesme, priče i putopise koje je publika u zemlji i inostranstvu imala priliku čitati u brojnim časopisima i listovima. Uz promovisanu knjigu pjesama “Poznavanje prirode i društva” od 2000. do danas je objavio i “Boje sunca”, “Ćilibar i perle”, “Obične riječi”, te knjigu proze “Vaša priča, naša knjiga (Zapis o zajedničkom odrastanju)”.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice