TUZLARIJE - KULTURA

10.05.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održana promocija knjige ˝Prekriveni nebom, ljubavlju i ludilom˝


Tuzlarije


U saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Udruženja građana ESSEGG, Osijek i „Hrast” Gunja sinoć je u prepunoj sali tuzlanske biblioteke upriličena promocija knjige, zbirka poezije „Prekriveni nebom, ljubavlju i ludilom“ mladog autora Muse Mulavdića iz Tuzle.

Riječ je o prvijencu, koji je ugledao svjetlo dana 2014. god. zahvaljujći Udruženju građana „Hrast“, Gunja, čiji je glavni urednik Ilija Matić. Zbirku poezije „Prekriveni nebom, ljubavlju i ludilom“ ovog mladog stvaraoca, javnosti su predstavili moderatorica Mevla Ćasurović iz Živinica, profesorica bosanskoga jezika, Jasminka Hadžić iz Tuzle i bibliotekar Mirsad Alić, koji je za ovu prigodu predstavio recenziju, Mulavdićeve zbirke pjesama, koju je napisala direktorica Medicinske škole mr. Jasna Hadžiselimović.

- Stojim pred zbirkom mladog pjesnika, ne sjedim, ne čitam nego baš stojim začuđena slijedećim: Kako dječak, ili momak od osamnaest godina može tako zrelo promišljati i to toliko malo godinica smjestiti u veliko iskustvo omeđeno stihovima svoje poezije? Obično se recenzije ne počinju ovako, ne počinjem ih ni ja, ali evo danas moram, jer je to moja osnovna emocija i pitanje koje me pokreće da o autoru nešto napišem. Obično se poeziji mladih ljudi pristupa sa težnjom da se u izričaju nađe nešto što bi prethodilo umjetnosti, što bi nakon dužeg bavljenja literaturom, čitanjem, samoobrazovanjem možda mlado biće formiralo u stvaraoca. Ovdje je nešto sasvim drugo i drugačije. Musa je zreo u promišljanju, osoba koja je u procesu pisanja promatrala ljude i pojave, i učeći od njih, spoznaje pismeno redala u retke. Te dobro zamijećene pojave su u stvari Musina poezija, a rezultat, redovi na papiru su jeka tako dobrog bavljenja ljudima i životom, kazala je u svojoj recenziji mr. Jasna Hadžiselimović, direktorica Medicinske škole u Tuzli.

Tuzlarije


Zbirka pjesama „Prekriveni nebom, ljubavlju i ludilom“ autora Muse Mulavdića nastala je iz njegove senzibilnosti, intenzitetu emocija i inspiracijom, i voljom da prikupi toliko utisaka, iskustava. Djelo nije nastalo iz neke bizarne potrebe da piše i stvara o čemu i svjedoči odjeljak u knjizi naslovljen kao „Riječ autora“.

- Mnogi su me pitali kako je nastala ova knjiga? Moram biti iskren, pa reći da nisam znao odgovor na to pitanje. Ako bih i imao odgovor, glasio bi: spontano... Tako su nastale sve moje pjesme, pa isto to mogu reći i za knjigu. U hodu, na časovima, u redovima u kojima sam čekao, dok sam zube prao ili bacao smeće, gledao TV, u priči sa prijateljima, porodicom, poznanicima. Sve to i svi oni su tu, u mojim redovima, svjesno ili nesvjesno upisani. Eto, to je moja knjiga: zbirka svih života koji su prošli, dotakli, očešali se o moj život, kazao je za svoje djelo Musa Mulabdić, inače učenik Srednje medicinske škole u Tuzli.

Za Mulavdićevo književno stvaralaštvo od samog početka, bila je glavni „krivac“ njegova profesorica bosanskoga jezika i književnosti Jasminka Hadžić, koja je svojom pravom podrškom, savjetovanjem, mentoringom i kanalisanjem bila oslonac ne samo njemu već i ostalim učenicima koji pohađaju ovu školu iskazujući svoju sklonost ka pisanju.
- Kako je vrijeme prolazilo tako su riječi, citati, književno stvaranje dobijalo potpuniji oblik. Ovaj mladi autor kako je rastao, tako je sazrijevalo njegovo pisanje, njegova poezija, kazala je za kraj u svom obraćanju profesorica Jasminka Hadžić.

Osmrtnicama ba smrtovnice