TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2014.
U organizaciji Knjižarsko-izdavačke kuće “Buybook”
Najava promocije romana˝Krhotine˝ Ismeta Prcića

U Međunarodnoj galeriji portreta u petak(30.maj) sa početkom u 19, 30 Knjižarsko-izdavačka kuća “Buybook” organizuje promociju romana „Krhotine“ autora Ismeta Prcića.

Tuzlarije



Ismet Prcić rođen je 1977. godine u Tuzli. U SAD je emigrirao 1996. godine. Magistrirao je engleski jezik i pisanje na UCI (University of California, Irvine), predaje dramu na Clark Collegeu u Vancouveru, u državi Washington. Koautor je scenarija za film Imperial Dreams prikazanog na Sundance Film Festivalu 2014. godine. Živi u Portlandu u Oregonu.

Krhotine, Prcićev roman prvenac, objavljen 2011. godine u SAD-u, dobio je brojne pozitivne kritike, a New York Times ga je uvrstio među stotinu najboljih knjiga 2011. godine. Kako su Krhotine jedan od najiščekivanijih Buybookovih naslova ove godine, u bosanskohercegovačkoj javnosti postoji velika zainteresovanost za ovog autora i njegovu knjigu. Iako nije bio u prilici sam preveseti svoju knjigu, što mu je bila želja, Prcić je blisko srađivao na prevodu s Buybookovom prevoditeljicom Amrom Pašanović, pa je tako svaki dio prevoda slat njmu na pregled, nakon čega bi ga on dorađivao, a neke dijelove i sam prevodio ili dodavao nešto novo, da bi ova knjiga koja je napisana na engleskom, bila vjerno prenešena na Ismeteov maternji jezik.

Krhotine, izvanredni i provokativni roman Ismeta Prcića, priča je o mladom Bosancu istog imena, koji je napustio ratom razorenu domovinu, i o njegovoj borbi da pomiri svoju prošlost sa svojim sadašnjim životom u Californiji. Da bi se riješio krivnje koja ga izgriza zato što je ostavio svoju porodicu u ratu, savjetuju ga da sve zapisuje. Rezultat toga je mnoštvo uspomena, ispovijesti i fikcije: dirljiva i duhovita sjećanja na djetinjstvo u Tuzli prepliću se s mučnim i tužnim pismima majci o izazovima života u novom svijetu. Kako Ismet nalazi uporište u sadašnjosti, prošlost izmiče, a njegovo pisanje se dodatno komplikuje pričama ispričanim iz perspektive drugog mladića – stvarnog ili izmišljenog – Mustafe, koji se pridružio specijalnoj jedinici i ostao u Bosni da se bori. Kada Mustafina priča zasjeni Ismetov novonastali identitet, čitalac je primoran da skuplja fragmente života koji je postao jezivo neprepoznatljiv, čak i onom koji ga živi.

Krhotine su uzbudljivo štivo, užasna priča o ratu, sazrijevanju i emotivna saga o rasparčanoj porodici.

"Impresivan... domišljat... Probija granice konvencije, logike, hronologije... Ambiciozan i dubok... [Prcić] je uspio napisati uznemirujući i snažan roman."
New York Times Book Review

"Strastven, duhovit i stvaran, a takođe mnogo govori o ratu, izgnanstvu, krivnji i strahu."
Chicago Sun Times

"Prcić bilježi ludilo rata i njegove trajne posljedice."
Publishers Weekly
"Zaigran, ali iskren prvenac... Veoma detaljan... [Prcić je] odvažan, saosjećajan talent."
Kirkus Reviews







Osmrtnicama ba smrtovnice