TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2014.
˝arTz˝ - Večeras na programu filmske projekcije i audio - vizuelna radionica


Tuzlarije


Sinoć, u okviru trećeg festivalskog dana, u BKC Tuzla, tuzlanska publika je imala priliku vidjeti izložbu Muzeja istočne Bosne "Motivi Tuzle" - prvog tuzlanskog akademskog slikara Đorđa Mihajlovića. Izložbu je nakon kratkog obraćanja i pozdravne poruke direktora BKC Tuzla Semira Fejzića, obraćanja direktora Festivala "arTz" Rusmira Krdžalića, svečano otvorila kustosica Muzeja istočne Bosne Nataša Perić.

Tuzlarije


U nastavku programa publika je uživala u koncertnom nastupu mlade pijanistice Ene Ovčine, studentice prve godine klavira diplomskog studija Muzičke Akademije Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof.Đorđa Stanettija.

Tuzlarije


Ena je učestvovala na osam Federalnih takmičenja učenika i studenata glazbe u Bosni i Hercegovini, kao solista i član kamernih sastava, od kojih se ističu prve nagrade osvojene 2005, 2006, 2008 i 2009. Na četiri internacionalna takmičenja u Italiji, Pianello Val Tidone i „Marco Fortini“ Bologna, osvojila je jednu prvu, dvije druge i jednu treću nagradu.

Kao studentica Muzičke akademije u Zagrebu učestvovala je na 49. i 51. regionalnom hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa i osvojila drugu nagradu. U suradnji sa Zagebačkim orkestrom mladih (ZOM) pod ravnanjem dirigenta Igora Tatarevića, praizvela je Koncert za klavir i orkestar, op. 11 hrvatskog kompozitora Luke Marohnića.

U sinoćnjem nastupu Ena se tuzlanskoj publici predstavila kompozicijama Prokofjeva, Skrjabina i Čajkovskog.

Tuzlarije


Festivalsku noć je upotpunila svojim maestralnim nastupom mlada tuzlanska balerina, članica baletnog studija Pozorišta Mladih Tuzle, Ajla Mušanović. Ajla je izvela baletnu koreografiju "Asturias" Johna Williamsa, pod mentorskom palicom Željke Kičić.

Tuzlarije


Večeras su na programu filmske projekcije i audio - vizuelna radionica poznatog tuzlanskog dua: "FA11OUT" - Fruty Loops Audio & Video Workshop.

Program počinje u 19:30 sati u Ateljeu "Ismet Mujezinović".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Priredio(la): arTz                


Osmrtnicama ba smrtovnice