TUZLARIJE - KULTURA

03.06.2014.
Sutra u Tuzli počinje humanitarni sajam „Knjiga za poplavljene biblioteke“
U proljetnom terminu 5. Međunarodnog tuzlanskog sajma knjiga, u Tuzli će se u periodu od 4. do 9. juna/lipnja 2014. godine održati humanitarni sajam „Knjiga za poplavljene biblioteke“.

Tuzlarije


Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, organizatori Forma Nuova, J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i Mercator BH, rukovodili su se idejom da tradicionalni festival knjige u Tuzli, na uštrb pratećih sadržaja, promovišu kao idealnu priliku posjetiteljima sajma da kupe i doniraju knjige za bibliotekarski fond onih gradova u Bosni i Hercegovini, čije su biblioteke u nedavnim poplavama doživjele katastrofu.

- Sajamske aktivnosti smo u potpunosti usmjerili na prikupljanje knjiga za poplavljene bibiloteke u Bosni i Hercegovini. Troškove zakupa sajamskog prostora izlagačima smo sveli na minimum, a ove godine smo izostavili planirane promocije i radionice, jer smo uvjerenja da u ovom trenutku nemaju svoju svrhu i da je važnije pažnju javnosti usmjeriti na humanitarnu ideju ovog projekta. Još jednom ću apelovati na sve one koji dođu na sajam da izdvoje jednu knjigu iz svoje biblioteke ili je kupe na sajmu i poklone ljubiteljima knjige u poplavljenim dijelovima naše države – rekao je Zlatko Alidžanović, direktor firme Forma Nova, jednog od organizatora sajma.

Tuzlarije


Knjige prikupljene na štandu J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, bit će donirane bibliotekama u Doboju, Maglaju, Olovu i drugim poplavljenim gradovima Bosne i Hercegovine koji su ostali bez bibliotekarskog fonda.

- Bilo je razmišljanja da se tradicionalni sajam knjiga u Tuzli zbog novonastale situacije i ne održi, ali smo se ipak odlučili na ovaj korak, od kojeg će uvjereni smo, biblioteke u poplavljenim gradovima imati velike koristi. Ovo je naš način da pomognemo, a očekujemo da će ideja biti prepoznata i od građana cijele regije koji će u danima sajma posjetiti sajamski prostor – istakao je Edin Jahić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Mercator BH, stalni partner Sajma knjiga u Tuzli sa zadovoljstvom je prihvatio prijedlog da ovogodišnja sajamska manifestacija ima humanitarni karakter.

-Raduje nas da će i organizatori i posjetitelji moći dati svoj doprinos i donacijama knjiga pomoći u obnovi knjižnog fonda u bibliotekama stradalim u katastrofalnim poplavama. Naša stalna opredijeljenost je biti odgovoran i aktivan član lokalne zajednice, nadam se da će i ostali prepoznati plemeniti cilj humanitarnog sajma.

Priredio(la): Promus media                


Osmrtnicama ba smrtovnice