TUZLARIJE - KULTURA

20.06.2014.
Održan koncert hora „Hazreti Hamza“
Duhovnom muzikom razgalili dušu posjetilaca
Kako pokazati da kvalitet ne jenjava sa godinama najbolji primjer svojim nastupom dali su članovi hora „Hazreti Hamza“ iz Sarajeva, koji su u povodu predstojećeg mjeseca Ramazana održali koncert u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Bio je ovo njihov drugi po redu koncert u sklopu turneje „Putnik tour 2014“.

Tuzlarije


Ljubitelji islamske duhovne muzike uživali su u prekrasnim glasovima i ukupnoj izvedbi koja je sve prisutne ostavljala bez daha. Posjetioci su mogli da čuju numere sa tri albuma ovog hora među kojima su: "Za nju vrijedi umrijeti", "Putnik", "Tebi Allah Resule", „Dijete“ i mnoge druge.



Iznenađenje večeri bilo je primjerno izvođenje ilahije „Ramazan“, koju skupa sa članovima hora „Hazreti Hamza“ uče dječaci Harun i Rijad Čamdžić iz Tuzle.



Nije iznenađujuće ako kažemo da iza dobrih izvedbi hora "Hazreti Hamza" stoje sati i sati vježbanja, međutim članovi ističu da im rad u ovom ansamblu predstavlja istinsko zadovoljstvo.

Tuzlarije


- Naš hor je osnovan ratne 1993.godine i ovim koncertom ujedno obilježavamo 20.godišnjicu postojanja i rada. Uspon na muzičkoj sceni postigli smo sa svojim prvim albumom pod nazivom "Jedna je istina". Učestovavali smo i na velikim manifestacijama kao što su "Pod Zastavom Muhameda", "Moj Ummete".... Izvođenjem našeg programa nastojimo pokazati širinu koju naš narod posjeduje, naročito u vremenu kada svjedočimo teškim životnim okolnostima - rekao je Kenan Hadžifejzović, član hora dodajući da učenjem ilahija i kasida također nastoje razgaliti duše vjernika pred nastupajući mjesec Ramazan.

Da su u tome uspjeli svjedoče aplauzi prisutne publike i zadovoljna lica svih posjetilaca.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, hor "Hazreti Hamza" je jedini sa ovih prostora, odnosno sa prostora Evrope, koji je član Svjetske asocijacije muzičara koji izvode sufijsku muziku, čije je sjedište u Pakistanu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice