TUZLARIJE - KULTURA

17.06.2014.
Izložba Grupe Lucido “Tragom lucidnih simbola”
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu je 16.06.2014. godine u 19 sati otvorena izložba umjetničkih slika Grupe Lucido “Tragom lucidnih simbola”.

Tuzlarije


Izložena su djela četiri autora: Alma Telibečirević, Marijana Hrvić, Goran Hrvić i Branislav Lukić Luka. Alma Telibečirević iz Sarajeva se predstavila sa ciklusima ”Simboli naslikani pijeskom” i “Koje su boje Rumijevih stihova”, Marijana Hrvić iz Sarajeva sa ”Novus Ordo Seclorum”, Goran Hrvić iz Tuzle sa ciklusom ”Svjedoci prošlosti” a Branislav Lukić Luka iz Lukavca se predstavio ciklusom ”Teatar demokratije”.

Tuzlarije


Ljubitelji likovne umjetnosti mogu pogledati izložbu narednih deset dana. Izložbu je otvorio direktor BKC Sarajevo, Marijo Pejić. Uvodnu riječ je rekao Miroslav Pilj. Ugodnu muzičku pratnju izložbe je kreirao bend BKC Sarajevo, a posebni gost muzičar je bio Dino Porović Pora, književnik, osnivač “Sarajevskih jutara poezije”.

Tuzlarije


O izložbi su rekli:

Tragom lucidnih simbola se može ići na više načina kao što se i do istine može stići preko raznih puteva. Članovi grupe “Lucido” su odlučili da pristupe na jedan iskren i spontan način i da svoje radove stave u službu zajedničkog tumačenja zadatog problema. Njihovi su radovi autorski obojeni no težnja ka univerzalnim razumevanjem je očita pa ćemo u daljem razmatranju ovu konstataciju često koristiti. Ideja da se pristupi aktualizaciji problema znakovnosti sa više aspekata u principu znači i jedan multirakurs u analizi istog kao i mogućnosti da preko diskursa o multimedijalnom izražavanju bude viđen ovaj projekat. Istorijski posmatrano, tragajući za lucidnim simbolima možemo svoju potragu vezati za određeni prostor – region u kome se ova istraživanja dešavaju. Time ćemo naš zadatak još više usložniti jer BIH je teritorija gde je sinteza raznih kultura najočitija a time i naučni pristup u dešifrovanju simbola najkompleksniji. Za sreću, umetnost ima drugačiju metodologiju pa ćemo u ovom napisu insistirati na tom pristupu. A taj pristup biće princip prvog utiska ili princip srca, a ne razuma. Znači, prva percepcija dela i njegova refleksija na gledaoca bez nekih prevelikih stručnih analiza. - Robert Cvetkovski, istoričar umjetnosti, Kumanovo, Makedonija.

Tuzlarije


”Tragom lucidnih simbola” je spoj četvoro kreativaca koji svako na svoj način želi da manifestuje prošlost, sadašnjost i budućnost ljudske civilizacije. Njihovi simboli iako nekome mogu izgledati lucidno, oni svakako to nisu jer u sebi nose pregršt poučnih i ozbiljnih poruka koje humano ukazuju na posledice svakodnevnog užurbanog života prepunog bespotrebnih informacija i znakova koje nas guraju na pogrešan put. Zbog toga su dela ovih umetnika sakupljenih oko istog cilja, važna, kako za našu sadašnjost, tako i za našu budućnost. Putokazi su svuda oko nas, samo ih treba prepoznati i ne uprljati se. Ovih četvoro stvaraoca svakako su pronašli svoje simbole i vode svoju misiju ka pravom putu. U potpunosti su čisti i predani u svojoj borbi, a to je danas retkost i svakako to treba poštovati. - Branko Radaković, mutimedijalni umjetnik, Bač, Vojvodina, Srbija

“Tragom lucidnih simbola” naziv je sarajevske izložbe četiri umjetnika. Tačnije dvije umjetnice i dva umjetnika. Okupljeni u multiperspektivnoj grupi slikara, pisaca i fotografa „Lucido“ s ambicijom da se djeluje izvan okvira i granica, širom ove naše planete, a i dalje, četiri umjetnika zaustavljaju dah ne samo svojim slikarskim umijećem, nego i porukama koji promatrača pozivaju na razmišljanje. Izložba „Tragom lucidnih simbola“ ima četiri različita ciklusa i četiri različita autora s najmanje četiri različita pristupa. Različite tehnike, teme, poruke četiri autora ipak imaju jednu zajedničku crtu – to je težnja za zajedništvom, tolerancijom i humanošću, ljubavlju prema bližnjem što bi trebalo da bude osnov ophođenja među ljudskim bićima. Barem dok posmatramo ovu izložbu postajemo spremni da otvorimo srca i razumijemo ono drugačije. Prije koji mjesec napisao sam zapis „Kad proklija optimizam“. Izložba „Tragom lucidnih simbola“ za mene je sjajan motiv za veći stepen klijanja optimizma. Hvala autoricama i autorima na tome!” - Nihad Mešić – River, književnik, Tuzla, Bosna i Hercegovina.


Osmrtnicama ba smrtovnice