TUZLARIJE - KULTURA

16.06.2014.
Koncert Nadire Ajanović
Umijeće muziciranja na djelu
Tuzla je grad koji se oduvijek mogao pohvaliti talentovanim mladim muzičarima. Pokazalo se to i u Bosanskom kulturnom centru gdje je održan solistički koncert Nadire Ajanović na klaviru, u klasi profesorice Slađane Dedić.



Nadira, umjetnica posebnog senzibiliteta, je učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole i ovo je njen četvrti po redu samostalni koncert u gradu soli. Vlasnica je brojnih priznanja i hvale vrijednih nagrada. Klavir svira još od sedme godine, a kako nam je kazala, danas je muziciranje na ovom instrumentu za nju strast i velika ljubav. Sve navedeno tokom koncerta mogli su osjetiti i posjetioci koji su ispunili dvoranu i Nadirine izvedbe nagrađivali dugotrajnim apluzima.

Tuzlarije


- Intenzivno sam radila i vježbala tokom cijele školske godine, a publici sam se predstavila sa solo programom koji inače izvodim na takmičenjima. Također, tu su i moji gosti iz Muzičke škole sa kojima sam odsvirala nekoliko kompozicija. Ove godine sam uzela učešće na četiri takmičenja, od čega bi izdvojila prvu nagradu na federalnom nivou – kazala je Ajanović za Tuzlarije.

Mlada umjetnica je izvela zanimljiv i stilski raznolik program, na kojem su se našla djela svjetskih majstora klasične muzike i to: Mozarta, Betovena, Tajčevića, Šopena i tako dalje. Muzičku čaroliju Nadire Ajanović uljepšali su i gosti koncerta: Orkestar Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla, pod dirigentskom palicom profesorice Lejle Mulaosmanović, Amila Rančić (klavir) i Mirza Halilović (klarinet).

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nadira je ambiciozno pohađala i brojne majstorske seminare kod svjetski poznatih profesora: Gregora Vidovića, Jokuth Mihailović, Vladimira Bočkarjova, Aide Gavrilove, Aleksandra Serdara, Planinke Jurišić-Atić, te seminar solfeđa kod Olivera Olivera.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice