TUZLARIJE - KULTURA

14.06.2014.
Promovisana prva knjiga pjesama Mevle Ćasurović


TuzlarijeTuzlarijeIzuzetno književno veče posvećeno promociji prve knjige pjesama Mevle Ćasurović održano je jučer u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama. Knjiga upitnog naslova, "Znaš li što je najljepše na svijetu?" - privukla je pažnju književnih kritičara, koji su joj dali najviše ocjene.

- Riječ je o zbirci pjesama ljubavne tematike, koja se bavi velikim temama i motivima karakterističnim za mladalački zanos, rekla je profesorica Jasminka Imamović-Hadžić:

- Pjesnikinja kroz stihove neprestano prepliće ljubav kao izvor života, kao jedini stil i način življenja, ističe muškarca i ženu, nepobjedive razlike među njima, daje ženi sliku nježnosti i neshvaćenosti, a muškarcu siluetu surove realnosti i prirode.

Profesorica nije mogla a da ne pročita nekoliko lijepih pjesama objavljenih u knjizi, koje su prisutni nagradili aplauzima!

Mevlina knjiga-poklon gradu

Književnik Mehmed Pargan se pitao da li je moguće da djevojka sa tek 18 godina može tako pisati:

- Nadam se da će Mevla ostaviti traga u literaturi, jer se dugo nešto slično kod nas nije pojavilo. Naboj Mevlinog talenta je nešto što je poklon ovom gradu i ona ovdje neće dugo ostati! Ono što je dobro ukrade se! Mevlini stihovi su kao da je pisala žena zrelije dobi-od 40 godina, mada ja mislim da uspjeh počinje sa Mevlinim uzrastom, jer je uspjeh kroz sebe apsorbovati doživljaje generacije, rekao je Pargan.

Tuzlarije


Mevla Ćasurović se zahvalila svima na podršci, svojoj užoj i bližoj porodici, ali i prosvjetarkama koje su je vodile kroz školovanje:

- Ne mogu a da večeras ne spomenem sve one koji su mi utirali put za koji ću se opredjeliti. Među prvima učiteljica Milosava u IV razredu Prve osnovne škole, kada me uključila u literarnu sekciju, gdje smo radili klasično dječije pisanje, potom u V razredu dolazi nastavnica Marica, koja je “porušila” sistem školovanja, gdje smo pisali pjesme, izvlačila je iz nas ono najbolje i ubjedila me da je to što ja pišem kvalitet, poezija, da znam pisati pjesme. U srednjoj školi dolazi nova žena profesorica Jasminka, sasvim drugačija od prethodnih, ja pišem, ali šta s tim ? Nahvalila me je Ivanu Matiću iz Hrvatske i on me prihvatio i rekao da je to što pišem za knjigu. Nagovorili su me da izdam knjigu, a ja nisam vjerovala da je moje pisanje za knjigu, objasnila je Mevla svoj talenat kroz školovanje.

Knjigu Mevla Ćasurović štampalo je UG “Hrast”, Gunja u susjednoj Hrvatskoj.

Mevla Ćasurović, rođena je 18.09.1995. godine u Tuzli, BiH. Završila je Prvu osnovnu školu Živinice i Srednju medicinsku školu u Tuzli. Učesnica je mnogih međunarodnih festivala poezije i kratkih priča, od kojih je dobitnica prve nagrade Drugog međunarodnog festivala poezije i kratke priče "Pavle Popović", "Stanislav Preprek", "Rade Tomić", te mnogih drugih . Njene pjesme su ušle u mnoge zbornike poezije, od kojih se izdvaja Zbornik Prvog festivala poezije mladih pjesnika "Mašta i snovi", centar za kulturu "Sirmijumart", Sremska Mitrovica. Uz odličan uspjeh u toku dvanaestogodišnjeg školovanja, sa najvišom ocjenom, ova mlada autorica se isticala i kao izrazito ambiciozna i svestrana djevojka, kao ljubitelj fudbala, zalagala se i pisala za sportske novine BH TEMPO ´09 povremeno i navijačke kolumne.

Nermin Alibašić

Osmrtnicama ba smrtovnice