TUZLARIJE - KULTURA

13.06.2014.
Nakon 23 godine rada:
Draft teatar Tuzla uselio u nove prostorije
U centru grada, u ulici Seadbega Kulovića br. 8 (ulica u blizini „Kapije“), danas je svečano otvoren novi prostor „Draft teatra“ Tuzla, čime je dugoročno riješen problem nedostatka adekvatnih prostorija za rad, a što je u protekle dvije decenije otežavalo djelovanje ovog teatra.

Tuzlarije


- Želim se zahvaliti opštini Tuzla koja nam je dala ove prostorije nakon 23 godine našeg djelovanja ne samo u gradu Tuzli, nego i šire. Konačno smo dočekali da imamo svoj kutak u kojem nastavljamo sa daljim radom. Prostor u kojem se nalazimo je bio devastiran, a zahvaljujući našim sponozorima uspjeli smo skupiti sredstva i obnoviti prostor – rekao je Dragan Tešić, direktor „Draft teatra“ Tuzla.



Inače, „Draft teatar“ osnovan je početkom 1991, godine i činili su ga do tada najbolji glumci amateri grada Tuzle. Osnivači su bili: Dragan Tešić, Enver Hasić Haš, Azer Slanjankić, Miralem Tursinović, Dragan Vasić, Amela Tupković, Dragan Stajić, i drugi. Povod za osnivanje je bila jedna od najboljih predstava amatera u to vrijeme u BIH „Love story“ koja je čak i snimljena za nezavisnu produkciju Faruka Sokolovića iz Sarajeva.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ujedno, današnja svečanost bila je prilika da se najavi i premijera nove DRAFT-ove predstave "Pozorišna proba" rađene po djelu Zlatka Jugovića, a u režiji Envera Haška Hasića. Premijerno izvođenje predstave je večeras, 13. juna 2014. godine u 19. sati na Kamernoj sceni Doma mladih.

Više o samoj predstavi za naš portal govori režiser Enver Hasić.



U predstavi igraju: Irena Soldat, Maida Omerhodžić, Andrea Lukić, Almedina Salčinović, Ivana Vidović i Jasmin Salkić.

Prva repriza predstave zakazana je za utorak, 17.06.2014.g. u 19:30 h, na Kamernoj sceni Doma mladih.Ulaz za posjetioce je slobodan.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice