TUZLARIJE - KULTURA

12.06.2014.
Izložba Sonje Radan
˝Žena u znaku žudnje˝ na 42 slike
Humanitarna izložba pod nazivom "Žena u znaku žudnje", sarajevske akademske slikarke Sonje Radan otvorena je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Polovinu iznosa od prodatih slika umjetnica će donirati u humanitarne svrhe za potrebe poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije


Ljubitelji umjetnosti u prilici su da pogledaju 42 rada na kojima provladava figurativni, intimni i osebujni izraz umjetnice. Riječ je zapravo o ženskim portretima, a žene koje Radan slika dolaze iz njenog unutrašnjeg svijeta i dio su njene prirode. Suština slikarstva ove umjetnice je pronalaženje i utvrđivanje ženskog identiteta.

Tuzlarije


Kako nam je kazala Sonja Radan, posebno je sretna što svoje radove izlaže u kući Ismeta Mujezinovića. Pogledajte šta je još o svom radu i životu podijelila sa nama.



- Tema i suština slikarskog svijeta Sonje Radan, kojim se ona bavi i koga naseljava intenzivno je genealoško mjesto i funkcija Žene, pronalaženje i utvrđivanje ženskog identiteta, inicijacija u bitna životna razdoblja. Rezultati podižu fenomen na uzbudljivu razinu arhetipa što se nas itekako tiče.´´, zapisala Ljubica Ostojić o umjetničkim radovima Sonje Radan.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Umjetnica je izlagala širom Evrope, a u Velikoj Britaniji živi i slika posljednjih dvadeset godina. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH). Osim ulja i akrilika, Radan slika na svili i staklu.

Svečanost otvaranja izložbe, koja će biti postavljena do 25.juna, uveličale su članice Ansambla "Tuzlanke".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice