TUZLARIJE - KULTURA

12.06.2014.
Narodno pozorište Tuzla
Besplatne predstave za kraj sezone

U Narodnom pozorištu Tuzla tradicionalno, na kraju sezone se izvode besplatne predstave i na taj način tuzlanski umjetnici se opraštaju sa svojom vjernom publikom do početka nove sezone.
Predstave koje NP Tuzla za kraj sezone poklanja svojim sugrađanim su predstave koje su obilježile tekuću sezonu, učestvovale na festivalima ili su kod publike naišle na dobar prijem i bile najposjećenije.

Tuzlarije


Za kraj ove 2013/2014 sezone u tuzlanskom pozorištu su odlučili da
izvedu slijedeće predstave:
Petak, 13. juni 2014. godine u 20:00 sati
Hristo Bojčev
OPŠTA BOLNICA
Režija Nermin Omić

Subota, 14. juni 2014. godine u 20:00 sati
Ive Brešan
PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA
Režija Mustafa Nadarević

Nedjelja, 15. juni 2014. godine u 12:00 sati - predstava za djecu
Zlatko Jugović

TRI MAČKA I ZAKOPANO BLAGO

Režija Enver Hasić

Nedjelja, 15. juni 2014. godine u 20:00 sati
Dušan Kovačević

LARY TOMPSON – show must go on

Režija Sulejman Kupusović

Narodno pozorištu Tuzla je u ovoj pozorišnoj sezoni izvelo pet premijera. Od toga tri na velikoj sceni: Opšta bolnica Hriste Bojčeva u režiji Nermina Omića, Revizor N. V. Gogolj režija Dražen Ferenčina (koprodukcija s Kazalištem Virvotica), Big sister – u mreži života Milana Vlaović režija Jasmin Duraković (koprodukcija sa Satiričkim kazalištem „Kerempuh“ iz Zagreba) i dvije predstave za djecu: Neću da budem ružno pače autorski projekat Adnana Omerovića i Tri mačka i zakopano blago Zlatka Jugovića u režiji Envera Hasića.
U ovoj sezoni su uspješno organizovane i XX jubilarni TUZLANSKI POZORIŠNI DANI 2013, za koje su mnogi rekli da su bili jedni od kvalitetniji.
NP Tuzla je u tekućoj sezoni izvelo 105 predstava od toga 29 na gostovanjima, a posebno ističu svoja gostovanja u Virovitici gdje su od 07. do 11.02. 2014. godine učestvovali na X Reviji Virovitički kazališni susreti VIRKAS, sa tri predstave: Revizor, Opšta bolnica i Ježeva kućica.
S a predstavom Lary Tompson – show must go on, gostovali u Sarajevu u martu na Sarajevskoj zimi i Mostaru (u maju na manifestaciji Dani Matice hrvatske).
Sa predstavom Revizor gostovali u aprilu u Zenici na X kulturnoj manifestaciji Zeničko proljeće i u Jajcu 9. juna u zvaničnoj konkurenciji festivala Pozorišne/kazališne igre BiH, a do kraja sezone gostovaće po prvi put od osamosteljenja u Makedoniji gdje će sa predstavom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja učestvovati na festivalu Gola mesečina u Skopju.
U NP Tuzla je izvedeno i 30 gostujući predstava gdje su posebno bile zapažene predstave koje su izvođene u okviru XX Tuzslankih pozorišnih dana 2013.
Pored izvođenja predstava tuzlansko pozorište je bilo domačin i drugim aktivnostima: koncerti, promocije knjiga, svečane akademije, izložbe slika, izbor sportiste godine i druge manifestacije.
Na karaju ove pozorišne sezone 2013/2014 Narodno pozorište Tuzla s ponosom ističe da je ugostilo oko 40.000 ljubitelja pozorišne umjetnosti.

Osmrtnicama ba smrtovnice