TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2014.
Nesim Tahirović na 26. Aleksandrijskom Bijenalu


Ovogodišnje 26. Aleksandrijsko Bijenale pod motom „Snaga promjene“ održat će se od 10. juna do 06. jula u Aleksandriji, Egipat. U okviru Bijenala 11. i 12. juna, takođe, biće organizovan i internacionalni simpozij na kome će učestvovati veliki broj eminentnih profesora i umjetnika koji će govoriti o temi ovogodišnjeg Bijenala.

Tuzlarije


Poziv za učešće na ovom prestižnom Bijenalu savremene umjetnosti, priznatom bosanskohercegovačkom umjetniku Nesimu Tahiroviću, upućen je direktno od strane Predsjednika sektora lijepih umjetnosti koji je ujedno i Predsjednik Aleksandrijskog Bijenala za mediteranske zemlje Prof. Dr. Salah El Meligy.

Samo otvaranje biće upriličeno 10. juna u 12:00 sati, a navečer je planirana ceremonija dodjele nagrada pobjednicima ovogodišnjeg Bijenala mediteranskih zemalja. Ove godine učešće na Bijenalu uzelo je 18 umjetnika iz 13 zemalja.

Tuzlarije


Inače, prva postavka dijela savremene umjetnosti u okviru Aleksandrijskog Bijenale organizovana je 26. jula 1955 godine pod nazivom „Prvo Bijenale za umjetnost mediteranskih zemalja“ u
Aleksandrijskom muzeju lijepih umjetnosti. Ovaj muzej je mjesto održavanja i ovogodišnjeg 26. Bijenala, na kome Tahirović učestvuje sa svoja tri umjetnička djela.

Priredio(la): PR služba Nesima Tahirovića                


Osmrtnicama ba smrtovnice