TUZLARIJE - KULTURA

07.06.2014.
˝arTz˝ - predzadnji dan protekao u znaku Šekspira
Festival završava danas podjelom nagrada, ˝Dance Meeting-om˝ i koncertom ˝Paradoxa˝


Tuzlarije


Pretposljednjeg dana Festivala, u saradnji sa British Council BiH, posjetitelji su imali priliku raditi sa profesoricom engleskog jezika i književnosti, radionicu "Elizabetanski Teatar". Nakon kraćeg kviza o Šekspiru i njegovom djelu, pregleda video zapisa o Elizabetanskom Teatru, izvornih i postmodernih tumačenja Šekspira na filmskim ostvarenjima, preko prepoznavanja i fraza šekspirovih djela, učesnici su uspjeli na kraju radionice uraditi mini dramske scene na engleskom jeziku poznatih dramskih ostvarenja velikog pisca i autora: Othello, Romeo & Juliet, Hamlet.

Tuzlarije


U večernjim satima, prigodno predavanje "Shakespeare on Screen" održao je magistar engl.jezika i književnosti Alen Avdić. Nakon kraćeg osvrta na šekspirov život i djelo, desetljeća adaptacija šekspirovih djela i evolucije Šekspira na filmskom platnu, magistar Avdić govorio je i o odnosu Šekspira i Hollywooda, tvrdeći da je Šekspir stvorio ogroman dio savremene POP kulture.

Tuzlarije


Marlon Brando, Al Pacino, Gwyneth Paltrow, Kenneth Branagh, Orson Welles, Anthony Hopkins, Akira Kurosawa, Julie Taymor čine samo nekolicinu velikih glumačkih i režiserskih imena koji su imali priliku da okuse čari velikog autora kroz filmske adaptacije na velikom platnu.

Tuzlarije


U konačnici publika je imala priliku pogledati isječke filmova "Macbeth" i "Julius Caesar", koje je za večerašnje predavanje obezbjedio partner događaja "British Council BiH".

Tuzlarije


Večeras sa početkom u 19:30 u Ateljeu Ismet Mujezinović biti će upriličena dodjela nagrada za pobjednike festivalskog fotokonkursa "Fotografija portreta".
Stručni žiri kojim predsjedava Robert Andrejaš, donjeti će konačnu odluku o pobjedničkim fotografijama.

Tuzlarije


Nagrada Međunarodne galerije portreta dodjeljuje se za :
1. Najbolju fotografiju izložbe - sveukupni dojam.
2. Najbolju fotografiju monohrom tehnike.
3.Najbolju savremenu fotografiju.

Tuzlarije


U nastavku programa biti će upriličena dodjela nagrada za partnerski događaj "Dance Meeting", a nakon toga svečano zatvaranje festivala i koncert benda "Paradox".






Osmrtnicama ba smrtovnice