TUZLARIJE - KULTURA

07.06.2014.
Najava izložbe slika ˝Žena u znaku žudnje˝ Sonje Radan


TuzlarijeU četrvrtak, 12.6.2014. godine u 20 sati u Međunarodnoj Galeriji portreta Tuzla i biće otvorena izložba pod nazivom “Žena u znaku žudnje” sarajevske akademske slikarke Sonje Radan trenutno nastanjene u Londonu. Ovo je prodajna izložba slika i humanitarnog je karaktera. Polovinu iznosa od prodatih slika umjetnica će donirati u humanitarne svrhe za potrebe poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini.

Sonja Radan diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Iza sebe ima čitav niz vrlo uspješnih izložbi – ne samo u eminentnim londonskim galerijama, već i u drugim evropskim gradovima, a posebno u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Samo u prošloj godini, izlagala je u Beču, Trstu, Istri, Ljubljani, Mariboru i Zagrebu. U martu ove godine, imala je vrlo uspješnu izložbu u Sarajevu.

- U Bosni i Hercegovini organiziram likovne radionice. Prije četiri godine u Počitelju oformili smo školu slikanja za djecu i omladinu. Prve godine imali smo 14 učenika, a sad ih je 63, i to me ispunjava ponosom - kaže Sonja Radan.

Izložba "Žena u zanaku žudnje" otvorena je do 25. juna 2014.

U nastavku možete pogledati priču o ovoj vrsnoj umjetnici u produkciji BHT1.



Đ.Škondrić

Osmrtnicama ba smrtovnice