TUZLARIJE - KULTURA

05.06.2014.
Narodno pozorište Tuzla
˝Revizor˝ na Pozorišnim/kazališnim igrama Jajce 2014.


Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu su festival na kojem kontinuirano, svake godine, učestvuje i tuzlansko pozorište, pa će tako biti i na ovogodišnjim 33. po redu. Čast da ove godine predstavlja NP Tuzla pripala je predstavi „Revizor“ N. V. Gogolja u režiji Dražena Ferenčine.

Predstave „Revizor“ je koprodukcijski projekat NP Tuzla i Kazališta Virovitica. U posljednjih nekoliko godina tuzlansko pozorište je uspjelo da sklopi nekoliko značajnih koprodukcija i da zajedničkim radom pozorišnih/kazališnih kuća nastoji da prevaziđe trenutnu tešku ekonomsku krizu koja ne zaobilazi ni institucije kulture. U ovoj međunarodnoj koprodukciji tuzlanski i virovitički kulturni emisari su se udružili i napravili jednu respektabilnu predstavu. Režija je dodijeljena poznatom hrvatskom reditelju Draženu Ferenčini koji je za ovaj neuništivi i sarkastični Gogoljev komad klasik uloge povjerio Miji Pavelko, Blanki Bart, Elviri Aljukić, Siniši Udovičiću, Nenadu Tomiću, Igoru Golubu, Elvisu Jahiću, Drašku Zidaru, Nerminu Omiću, Adnanu Omeroviću, Mladenu Kovačiću, Antunu Vrbenskom, Nedimu Malkočeviću, Nini Terzić/Aleksandri Demše.

Tuzlarije


Iako je Gogolj radnju svog djela smjestio u XIX vijek i u neku XX Guberniju carske Rusije, ova komedija je primjenljiva na cijeli svijet, svako vrijeme i otuda veliko interesovanje za ovaj klasik.

Glumački ansambl „Revizora“ kroz svoje uloge pokazao je kako se tko ponaša kada dobije vlast. I na svoj umjetnički način su nastojali da se osvete vlasti koja ih maltretira kada god stignu i kada god im padne napamet. Reditelj Ferenčina se opredijelio za koncepciju groteske i burleske i priredio je publici svojevrsni pozorišni praznik, da se do sitosti ismiju i da prepuni vedre, dobre atmosfere izađu iz pozorišta.

Publika u Jajcu će imati priliku da ovaj tuzlansko-virovitički komad pogleda u ponedjeljak, 9. juna 2014. godine u 19, 30 sati – Dom kulture Jajce.



Priredio(la): NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice