TUZLARIJE - KULTURA

23.06.2014.
Završeno snimanje filma ˝Basna o Bosni˝


Nakon 3 mjeseca priprema u prekrasnom ambijentu sela Hajvazi u Sjeveroistočnoj Bosni jučer je završeno dvanaestodnevno snimanje dokumentarno-igranog filma: "Basna o Bosni".

Tuzlarije


Film je snimljen po ideji Merime Karić, mentorstvom-režiji vanrednog profesora Šemsudina Gegića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Film je priča o izuzetno zanimljivom i do sada neistraženom fenomenu tzv. kalesijske muzike – svojevrsne filmske komedije del arte. Iz vizure šargijaša i pjevača Ibrice Omerovića iz Hajvaza, na filmski način se istražuje i osvjetljava šezdesetogodišnja pojava originalnog narodnog muzičkog izraza koji je nastao i još uvijek se vezuje samo za prostore Sjeveroistočne Bosne.

Tuzlarije


Basna o Bosni je i autobiografski film ovih nadarenih samotnjaka što sav svoj život provedu svirajući i pjevajući od kuće do kuće, od sela do sela, od zatvora do fabrika... U filmu su značajne uloge ostvarili Samra Mahmutović i Haris Šertović, studenti IV godine studijskog programa Gluma u klasi vanredne profesorice Selme Alispahić i studenti II godine u klasi docentice Jasmine Čelebić.

Tuzlarije


Produkciju i realizaciju filma potpisuju:
Producent i snimatelj - Zoran Pavljašević,
Asistent režije i montažer - Damir Pirić,
Organizator – Amar Mehmedinović.


A.Žiško

Osmrtnicama ba smrtovnice