TUZLARIJE - KULTURA

03.07.2014.
Likovna kolonija Breške
Brežački krajolik velika inspiracija za umjetnike
Skupina umjetnika koja učestvuje na 15. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške dan je provela radno, slikajući u Društvenom domu u ovom mjestu. Dašak radne atmosfere bilježi i naša kamera.

Tuzlarije


Breške i HKD Napredak ove godine ugostili su umjetnike iz Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH.

Akademski slikar Tomislav Zovko iz Širokog Brijega po prvi put učestvuje u radu ove Kolonije. Tuzlanska javnost imala je priliku upoznati ga u martu mjesecu, kada je održao svoju prvu samostalnu izložbu u našem gradu.

Tuzlarije


- Nakon moje izložbe u Tuzli, uslijedio je poziv za učešće u radu Kolonije i sretan sam što sam tu. Radovi koje oslikavam su nastavak ciklusa "Globalna silikonizacija” na kojem intenzivno radim već treću godinu. Za vrijeme trajanja Kolonije napravit ću dva rada na kojima ću prikazati apstraktni ekspresionizam, tako da će svaka slika imati svoju priču – kaže Zovko.

Među umjetnicima je i Zehrina Karić iz Lukavca, koja također po prvi put učestvuje na ovoj likovnoj smotri.

Tuzlarije


- Do sada sam se predstavila na tri likovne kolonije, i čast mi je što sam pozvana i na ovu u Breškama. Zadovoljna sam organizacijom i sviđa mi se ambijent u kojem radimo. Iako gotovo većina umjetnika slika prirodu koja nas okružuje, ja sam se odlučila da radim nešto apstraktnije, zapravo slikam kosmičke pejzaže. U svom radu koristim kombinovane tehnike, tako da sam ovaj put iskoristila piljevinu, kao prirodni potrošni materijal – kazala je Karić za Tuzlarije.

Barbara Ivković iz Zadra nedavno je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a slikarstvom se bavi već pet godina. Kaže da joj se jako sviđa raditi u Breškama i biti okružena dobrim ljudima.

Tuzlarije


- Brežački krajolik je inspirativan za svakog umjetnika. Naši domaćini su jako dragi i ljubazni prema nama. Trenutno se ovdje bavim radom ženske narodne nošnje iz ovog kraja, a također sam uradila jednu sliku na kojoj sam prikazala pejzaž Brešaka - priča Ivković.

Pogledajte radnu atmosferu u Breškama.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Petnaest godina Breške pružaju ljepotu stvaranja i posebnu inspiraciju. Tokom kolonije nastane na desetine umjetničkih djela, a i ove godine organizator je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice