TUZLARIJE - KULTURA

30.06.2014.
Djela Tuzlaka Aleksandra Markovića pred publikom u Dubrovniku
Aleksandar Marković, mladi umjetnik iz Tuzle predstavio je svoje radove i publici u Dubrovniku na izložbi u caffe Galeriji (Kunićeva 5). Bila je ovo njegova druga po redu samostalna izložba u gradu na Jadranu.

Tuzlarije


Ciklus koji je Marković izložio sastoji se od dvadeset radova na temu pejsaža u kombiniranoj tehnici na papiru.

Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Aleksandar Marković je rođen 1987. godine u Tuzli. Godine 2010. magistrirao je na Odsjeku za slikarstvo u klasi doc. Antuna Borisa Švaljeka, te stekao zvanje magistra likovne umjetnosti -akademski slikar i profesor likovne kulture.

Tuzlarije


Do sada je izlagao na preko 60 grupnih izložbi ( BiH, Hrvatska, Srbija, Španija, Engleska, Francuska) i šest samostalnih izložbi ( Tuzla, Visoko, Mostar, Dubrovnik). Učesnik je nekoliko likovnih kolonija ( Međunarodne: ´´Breške´´ Tuzla, Prozor HE, Međugorje, EKO-Široki Brijeg).

Dobitnik je rektorove nagrade za studij, prve otkupne nagrade za slikarstvo na natječaju za studente Alu-Bih2009.g, i otkupne nagrade na natjecaju studenata na Alu-Bih 2008.godine. Član je udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i udruženja likovnih umjetnika BiH. Trenutno živi i radi u Tuzli kao profesor umjetnosti u KŠC "Sveti Franjo" i u svom slikarskom ateljeu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice