TUZLARIJE - KULTURA

30.06.2014.
„Petrovska simfonija“ u Tuzli
Glazbeni spektakl pod vedrim nebom
U okviru manifestacije „Petrovo u Tuzli“, koju već nekoliko godina uspješno organiziraju Franjevački samostan i HKD „Napredak“, glavna podružnica Tuzla, publika je i ove godine na dar dobila izniman glazbeni događaj. „Petrovska simfonija“ ugostila je u dvorištu samostanske crkve gotovo šezdeset izvođača, članova Zemunskog komornog orkestra i Horskog studia „Zvon katolikon“, sa solistima sopranisticom Branislavom Podrumac i tenorom Ljubomirom Popovićem, a sve pod ravnanjem maestra Đorđa Stankovića, voditelja zbora Opere beogradskog Narodnog pozorišta.

Tuzlarije


„Iznimno sam sretan i počašćen što smo došli u Tuzlu. Interesantna je povijest ovog našeg dogovora. Naime, u cijelom kršćanskom svijetu se prošle godine obilježavalo 1700 godina od potpisivanja „Milanskog edikta“ i tom prilikom smo uNišu imali centralnu proslavu, a neki gosti na svečanoj misi koju je predvodio milanski kardinal Angelo Scuola, bili su i Tuzlaci. Tada smo započeli naše dogovore, koje smo danas evo uspješno i sproveli u djelo. Raduje me da je došla inicijativa da Vam priredimo koncert upravo za manifestaciju „Petrovo u Tuzli“.

Tuzlarije


Zemunski komorni orkestar postoji od 2004. godine, a sastavljen je od mladih glazbenika, koji su uglavnom akademski glazbenici, dok je zbor „Zvon katolikon“ mlad ansambl, koji je sa radom počeo 2011. godine. Na svom repertoaru ovaj zbor ima duhovnu muziku kršćanskog naslijeđa istoka i zapada, ali i svjetovnu glazbu.


Osmrtnicama ba smrtovnice