TUZLARIJE - KULTURA

28.06.2014.
Izložba Darka Zabuša
Naša svakodnevnica u 30 fotografija
Kada na fotografiji nečiji lik izgleda lijepo, obično kažemo da je riječ o dobroj fotografiji. Ipak, subjektivnost treba isključiti i fotografiju posmatrati kao cjelinu prije nego je okaraketrišemo kao dobru, kvalitetnu.

Koliko je teško napraviti jednu takvu fotografiju najbolje znaju reći oni koji se njome bave, koji satima provedu u čekanju dobrog kadra, a onda se, opet, povoljan momenat ukaže iznenada i fotografija bude podjednako dobra kao ona na koju se čeka.

Upravo ta neočekivanost momenta koji fotografiju čini boljom od druge pokazao je tuzlanski fotograf Darko Zabuš na trideset svojih radova.

Tuzlarije


Tuzlanskoj publici predstavio se po treći put samostalnom izložbom i to na nagovor prijatelja koji su četiri godine insistirali na tome. O tome što je njegova inspiracija, koliko je teško "uhvatiti" dobar momenat u sportskoj fotografiji, ali i cijenjenosti posla kojim se bavi pogledajte u izjavi koju je Zabuš dao prilikom otvaranja izložbe.



O autoru...

Darko Zabuš je rođen u Tuzli 1977.godine. Sin je poznatog tuzlanskog fotoreportera Slavka Zabuša, jednog iz plejade bosanskohercegovačkih majstora fotografije iz perioda sedamdesetih godina pa sve do pretkraj devedestih godina.

Zabuš se fotografijom bavi od novembra 1999.godine. Prve fotografije objavio je u sarajevskim „Večernjim novinama“, kasnije „Jutarnjim novinama“, nerijetko se pojavljujući i kao autor kraćeg novinskog teksta.

Od 2001. Do 2004.godine radio je kao fotoreporter u listu „Front Slobode“ Tuzla, te kao urednik fotografije u Tuzlanskom listu od 2006.godine. Njegove fotografije pojavljivale su se kao ilustracija novinskog teksta u brojnim printanim i elektronskim medijima u BiH i državama bivše Jugoslavije, ali i svjetskim, poput „Washington posta“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba u Međunarodnoj galeriji portreta ostaje otvorena do 20.jula.

B.K. / S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice