TUZLARIJE - KULTURA

06.11.2004.
Kultura
Susreti pozorišta BiH u Brčkom
BRČKO - Ukupan nagradni fond ovogodišnjih 21. susreta pozorišta BiH u Brčkom je veći od 50.000 KM, a uz prestižnu ˝Zlatnu statuu Vijećnice Brčko˝ najbolja predstva u cjelini, po ocjeni stručnog žirija, dobiće i 15.000 KM.

Pozorišne susrete će pratiti stručni žiri i žiri publike koji će posljednjeg dana nagraditi najbolje predstave i pojedinačna ostvarenja.

Susreti su otvoreni u četvrtak izvođenjem predstave ˝Pomrčina krvi˝ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

˝Pomrčina krvi˝ Ahmeda Muradbegovića u režiji Lajle Penjić-Kaičija prva je od deset takmičarskih predstava koje je selektor ove kulturne manifestacije Jovica Pavić, reditelj iz Banje Luke, uvrstio u oficijelni program susreta.

Susreti u Brčkom su nakon obnavljanja 2002. godine, koje je pratio bojkot nekih pozorišnih kuća iz Federacije BiH, uspješno izborili status jedne od najvećih manifestacija ove vrste u BiH. O tome govori i podatak Agencije susreta u Brčkom da se ove godine prijavilo 26 predstava iz svih pozorišnih kuća u BiH od kojih je selektor Pavić izabrao deset.

U nastavku susreta Brčaci će vidjeti najprije ˝Ubistvo u noćnom vozu˝ u izvođenju ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, nakon čega će biti izvedena predstava ˝Feniks je sagorio uzalud˝ Sarajevskog ratnog teatra. Teatar Kabare iz Tuzle nastupa s predstavom ˝Veliki vezir˝, a iz tuzlanskog Narodnog pozorišta na susretima je komad ˝Karabeg˝. Narodno pozorište RS izvešće ˝Vlast˝ i ˝Gospođu Olgu˝. Iz Narodnog pozorišta u Sarajevu selektirana je ˝Pobuna u narodnom pozorištu˝, a repertoar takmičarskog dijela zaključuju dvije predstave koje dolaze iz Mostara. Hrvatsko narodno kazalište izvešće komad ˝Teštament˝, a Teatar mladih predstavu ˝Glavom kroz zid˝.

Priredio(la): cupavenda/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice