TUZLARIJE - KULTURA

16.08.2014.
Otvoren je 20. Sarajevo Film Festival
Rođendanska smotra u čast sedme umjetnosti
Festival koji se kao Fenix uzdigao iz pepela za primjer dobrih dešavanja u zemlji koja je grcala u postratnoj prošlosti sa svim problemima koji su je pratili u tom vremenu, dvije decenije ranije.

"Sarajevo Film Festival je priča ne samo građana Sarajeva nego cijele BiH. Često će te čuti da su u Sarajevo došli samo da bi bili dio SFF atmosfere“, kazao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Uručenjem Počasnog Srca Sarajeva Meksičkom glumcu Gael Garcia Bernalu te dizajnerici i rediteljki Agnes B. zvanično je započela filmska priča u našem glavnom gradu od devet dana.

Gala projekcijom u Narodnom pozorištu filma "Mostovi Sarajeva" krenula je filmska smotra u okviru koje će se ove godine publici ponuditi najveći broj filmova iz 60 zemalja svijeta. Radi se o 247 filmova iz 60 zemalja, razvrstanih u 19 različitih programskih cjelina.

Tuzlarije


Kuriozitet 20. Sarajevo Film Festivala bit će čak tri oskarovca: reditelj Michel Hazanavicius koji je dobitnik ove prestižne nagrade za višestruko nagrađivani film The artist, bh. reditelj, Danis Tanović, dobitnik Oscara za film Ničija zemlja ovogodišnji je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i oskarovka, glumica Melissa Leo.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Bh. rediteljica Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda za film Grbavica, prvi put u zvaničnom programu Sarajevo Film Festivala predstavit će svoj film "Otok ljubavi", a uz rediteljicu ekipu filma na premijeri činit će i glumci Ermin Bravo, Leon Lučev i Ada Condeescu.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice