TUZLARIJE - KULTURA

15.08.2014.
Otvorena izložba radova sa Likovne kolonije Svatovac
Umjetnost kao borba sa stvarnošću
U Ateljeu Ismet Mujezinović u petak je otvorena izložba slika i skulptura sa Likovne kolonije Svatovac, rađenoj u koprodukciji UG Art Centar Lukavac, UG Aurora i Međunarodne galerije portreta Tuzla.



Izložene su 24 slike i dvije skulpture koje su izradili mladi autori na Koloniji.

Tuzlarije


- To je zapravo selektivna izložba radova koji su nastajali u posljednje tri godine, a predstavljaju se autori sa područja Tuzlanskog kantona i šire. Na slikama su razni motivi, rađeni različitim tehnikama, a provladava neka vrsta apstrakcije. Tako da se može reći da se radi o relativno modernoj izložbi - rekao je Feđa Ibrišimović, producent i organizator ove izložbe.

Među umjetnicima koji su izložili slike je i Zehrina Karić iz Lukavca.

Tuzlarije


- Diplomirala sam i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek nastavnički i slikarstvo. Na ovoj izložbi sam predstavila rad koji je nastao na Likovnoj koloniji Svatovac. Kao što se može primjetiti, bavim se kombinovanom tehnikom u slikarstvu. na isti način sam uradila temu „Razglednica s Marsa“ sa kojom sam magistrirala – kazala je Karić.

U sklopu otvaranja izložbe priređen je i multimedijalni program koji se sastojao od performansa i video instalacije mladih umjetnika. Poruka programa je borba umjetnika sa okolinom i sa stvarnošću. Osim što su imali priliku uživati u djelima akademskih umjetnika, posjetioci su imali mogućnost da kupe radove. Prodajom eksponata nastoje se prikupiti sredstva potrebna za održavanje četvrte Likovne kolonije Svatovac.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ukoliko želite da podržite umjetnike i omogućite kvalitetniji rad i djelovanje Likovne kolonije Svatovac, radove možete kupiti u naredna tri dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice