TUZLARIJE - KULTURA

14.08.2014.
Kalesijsko ljeto
Otvorena izložba kaligrafija Zehrudina Muhedinovića
U sklopu manifestacije „Kalesijsko ljeto“, u Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović“ u Kalesiji otvorena je izložba kaligrafije autora Zehrudina Muhedinovića iz Srebrenika.

Tuzlarije


Mnogobrojni posjetioci mogli su uživati u izloženim lehvama, koje pokazuju ljepotu arapskog alfabeta.

- Oduvijek sam volio umjetnost uopće, a u kaligrafiju sam se zaljubio početkom devedesetih, još dok sam pohađao Gazi Husref-begovu medresu u Sarajevu, gdje smo imali taj predmet. Kasnije sam sve to radio iz ljubavi i radim i dan danas. Ovdje sam izložio unikatne radove, ne kopiram nikoga, a ajete iz Kur´ana prenosim na staklo, lim ili neki drugi materijal – kaže Muhedinović, profesor islamske vjeronauke.

Tuzlarije


O kaligrafskim radovima govorio je i književnik Nijaz Alispahić, koji je istakao da autor Muhedinović kroz svoj rad pokazuje prije svega znanje i vrsnu tehniku, ali i ljubav prema ovom zanimanju.

- Umjetnik me svojim radovima oduševio. Na svakoj levhi, pored arapskog pisma, tu su i prevodi ajeta na naš jezik, što daje značaj tom njegovom djelu – dodao je Alispahić.

Dobrodošlicu autoru poželio je i Mufid Klinčević, direktor BKC-a. „Ovo je stvarno izvrstan umjetnik i drago mi je da smo ga mogli ugostiti u našoj ustanovi“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba će biti otvorena sedam dana i prodajnog je karaktera.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice