TUZLARIJE - KULTURA

12.08.2014.
Ljepota bh. folklora na smotri u Makedoniji
Tuzlaci oduševili Ohrid
Kvalitetan i raznolik program krasio je i ovogodišnji Internacionalni festival „Sveti Naum Ohridski“ na kome su nastupali ansambli iz Osijeka i Viljeva iz Osječko-baranjske županije (Hrvatska), Vratsa (Bugarska), Burse (Turska) i Tuzle (BiH). Festivalska smotra bila je u Ohridu, gradu domaćinu, a zaslužni za ovaj specifičan kulturni događaj su ohridski ansambl „Ohriđanke“ i Folklorna asocijacija igraonice Skoplje.



- U Ohridu se posljednih pet-šest godina održava nekoliko manifestacija u čast na daleko poznatog ohridskog folklora. Festival „Sveti Naum“ nastoji ugostiti što više folklornih društava iz zemalja u okruženju kako bi pokazali bogatsvo kulturnih vrijednosti koje svaku zemlju krase - kazao je Dobrivoje Manasijević, koreograf iz Skoplja.

Organizatori ističu da je učešće manjeg broja ansambala prednost jer tada više koreografija može da se prikaže čime se stiče potpuniji dojam o radu samih kulturnih društava iz gostujućih zemalja, što, ujedno, stvara i širu sliku o njihovom kvalitetu prikazanom u nešto širem repertoaru.

Boje Bosne i Hercegovine na ovom festivalu „branilo“ je Univerzitetsko kulturno-umjetničko društvo „Zvonko Cerić“ iz Tuzle koje se Makedoncima i brojnim turistima Ohrida predstavilo nastupom veterana, prvog i drugog folklornog ansambla, uz pratnju mješovitog hora i velikog narodnog orkestra.



- Predstavile su se naše dvije postave: rekreativci su po prvi put nastupali sa veteranima sa igrama iz Makedonije, dok se druga postava predstavila sa Bulbul pticom i uvodom u istoimenu pjesmu. Interesantno je da su rekreativci za nepunu godinu naučili osnovne korake, a potom i koreografiju te im je ovo prvi, a ujedno i međunarodni, nastup - kazao je Sulejman Gavranović, stručni rukovodilac veterana i rekreativaca UKUD „Cerić“ Tuzla.

Kako je to sve izgledalo na bini najbolje će dočarati video.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Jedino što vam ne možemo prenijeti jesu aplauzi koje su predstavnici BiH dobili ovom prilikom. Zanimljivo je da su Ohrid tih dana pohodili brojni turisti među kojima i oni iz naše zemlje koji nisu krili zadovoljstvo što se i naša zastava viori na ovoj kulturnoj smotri.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice