TUZLARIJE - KULTURA

10.08.2014.
Elvis Hajdarević predstavio tehniku slikanja na vodi
Ebru umjetnost korijene vuče iz drevne Kine, da bi se kasnije "putem svile" prenijela u Perziju, današnji Iran, a kasnije u Tursku. Ebru je tehnika slikanja po vodi bojama, koja se potom prenosi na papir. Učesnici ovogodišnjeg festivala „Kaledioskop“ su po prvi put bili u prilici da se susretnu sa ovom tehnikom, koju je putem dvije radionice prezentirao Tuzlak Elvis Hajdarević.

Tuzlarije


- Već zadnjih deset godina se bavim ovom vrstom umjetnosti, ali je pored ovoga, moje opredjeljenje islamska kaligrafija. Također radim i zidno slikarstvo – kaže Elvis.

Ništa ne bi bilo neobično da interesantne šare i oblici ne nastaju na vodi. Sama tehnika ukrašavanja papira čini ebru jedinstvenom umetnošću.

- Ebru se sastoji iz dvije komponente, kao i neko klasično slikarstvo. Imate podlogu, papir i boju. U našem slučaju, radimo slike na vodenoj smjesi, koja je jedan od najbitnijih faktora. Kvalitet te vodene smjese nam zapravo diktira kakav će biti otisak rada. To je zapravo mješavina vode i karagena, odnosno prerađevina morske trave. Postoje i drugi materijali koji se koriste, ali je ovaj nakvaliteniji. Drugi segment u ovoj tehnici su boje – dodaje naš sugovornik.

Slika nastaje jednostavnim načinom, prskanjem boja po površini vode.

- Ta boja se širi po smjesi u koncetrične krugove. Pribor za rad mogu biti četkice, igle...Kada rad bude gotov, položimo papir na smjesu i na taj način otisnemo odnosno prenesemo sliku na papir. To ne mora da bude samo papir, može biti drvo, keramika i slično – rekao je na kraju razgovora Hajdarević.

Pogledajte kako nastaju radovi u ebru tehnici.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Elvis Hajdarević rođen je 1983. godine u Tuzli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kao umjetnik ostvaren je u slikarstvu, zidnom slikarstvu, kaligrafiji i u ebru tehnici kojom se predstavio na Kaleidoskopu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice