TUZLARIJE - KULTURA

11.08.2014.
Premijerom predstave „Teška kiša“:
Završen 6. Međunarodni festival umjetnosti mladih „Kaleidoskop“
Nakon šest festivalskih dana, sinoć je okončan 6. Međunarodni festival umjetnosti mladih „Kaleidoskop“, koji je pod pokroviteljstvom Opštine Tuzla organizovan na nekoliko lokacija u našem gradu.

Tuzlarije


Festival je završen premijerom predstave „Teška kiša“ Teatra a Canone iz Italije u Ateljeu Ismet Mujezinović.



Predstava je sklop akcije i pokreta koji proizilazi iz improvizacije glumaca sa režiserom, koji je istraživao tokom dugog perioda osjećaj za sopstvenu „Oluju“ kroz teatarski laboratorij. Ova predstava je također rezultat projekta nazvanog „Teatar:punto a capo“, koji je odobren od strane Evrospkog socijalnog fonda i Piemonte regije. Bavi se difuzijom kultura u edukativnom sistemu i kontekstu zaposlenja.

Inače, Teatro a Canone je pozorišna skupina osnovana u julu 2008. godine. Redatelj Simon Capula i mladi glumci Lorenza Louis i Luka Vonella su od obrazovnog projekta "Walking School theater", koji je trajao četiri godine, izabrali put profesionalizma.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Aktivnosti skupine sastoje se od istraživanja, koja ide od razine obrazovanja gdje glumac pokušava napraviti svoju obradu u skladu s načelima antropologije pozorišta, do stvaranja emisija koje su predstavljene u situacijama drugačije prirode iz perspektive kulturnog i društvenog razvoja.

Teatro a Canone je pozorišna samofinansirajuća, neovisna grupa i ima svoje sjedište u Torinu, Italija.

S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice