TUZLARIJE - KULTURA

09.08.2014.
Pozorišno djelo „Oluja“ pred publikom u Tuzli
Petog dana Kaleidoskopa, na platou kod „Ismeta i Meše“, Tuzlaci su bili u prilici da pogledaju Šekspirovu predstavu „Oluja“, u izvedbi Teatra a Canone iz Italije i polaznika teatarske laboratorije.



Inspirisan djelom „Oluja“ i modernom verzijom Aimé Cesaire, Luca Vonella (Teatro a Canone) je sa grupom glumica i glumaca proteklih dana održao teatarsku laboratoriju, u kojoj je tijelo glavni instrument komunikacije na sceni.

- Prvi put smo uzeli učešće na ovom festivalu i u Tuzli se osjećamo kao kod svoje kuće. Ova predstava je rezultat radionice na kojoj je učestvovalo 20 mladh polaznika. Njima je ovo bilo prvo iskustvo sa teatrom – rekao je Luca Vonella.

Teatro a Canone je kulturni putopis kroz Piemonte regiju u Italiji, u toku kojeg se susreće sa ljudima koji se bave društvenim pitanjima i pitanjima diskriminacije. Iskustva i priče koje nastaju na ovom putu se miješaju sa djelom Vilijama Šekspira „Oluja“ i pokušavaju analizirati neke aktuelne probleme.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Gosti iz Italije će u nedjelju, u Atelju „Ismet Mujezinović“, sa početkom u 21h premijerno izvesti predstavu „Teška kiša“, koja je također urađena prema djelu Vilijama Šekspira.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice