TUZLARIJE - KULTURA

09.08.2014.
Najava izložbe slika i skulptura sa Likovne kolonije Svatovac
Tuzlarije


Art Centar Lukavac poziva ljubitelje likovne umjetnosti da u petak, 15.8.2014. godine u 20:00 u Ateljeu Ismeta Mujezinovića prisustvuju otvaranju „Izložbe slika i skulptura sa Likovne kolonije Svatovac“, rađenoj u koprodukciji UG Art Centar Lukavac, UG Aurora i Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Bit će izložene slike i skulpture nastale na Likovnoj koloniji Svatovac, te druga djela iz fundusa Art Centra Lukavac. Osim što će imati priliku uživati u kreacijama mladih akademskih umjetnika iz Tuzlanskoga kantona, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, te Slovenije, Hrvatske i Srbije, posjetiteljima se daje i mogućnost kupnje djela za koja budu zainteresirani, s obzirom na to da je izložba prodajnoga karaktera. Prodajom eksponata nastoje se prikupiti sredstva potrebna za održavanje četvrte Likovne kolonije Svatovac.

Posjetitelji će, osim u likovnoj umjetnosti, imati priliku uživati i u drugim umjetničkim sadržajima, koje su organizatori za njih priredili.

Ovakva izložba može se svrstati u novu generaciju organizacije izložbi na području Tuzle, kakve na našu scenu polako stupaju posljednjih nekoliko godina, te je jedna od onih koje će zasigurno sudjelovati u postavljanju novih standarda, kada je organizacija izložbi u pitanju.
Sama izložba, ali i cjelokupan rad Art Centra Lukavac, podržan je ne samo od strane likovnih umjetnika, nego i umjetnika iz drugih grana umjetnosti.

Art Centar Lukavac poziva tuzlansku publiku da ovaj projekt podrži, te time omogući kvalitetniji daljnji rad i djelovanje samih sudjelovatelja Likovne kolonije Svatovac, mladih i perspektivnih akademskih umjetnika.


Art Centar Lukavac
Art Centar Lukavac je Udruženje građana osnovano 2011. godine s ciljem afirmacije likovnog stvaralaštva na području TK kroz pripremu i realizaciju likovnih izložbi, radionica, kolonija, škola crtanja, slikanja, vajanja i ostalih projekata vezanih prvenstveno za likovnu umjetnost. Trenutni broji 35 članova (slikari, kipari, fotografi, arhitekte, producenti, glumci, itd).

Najznačajniji projekt Art Centra Lukavac je Festival kreativnog stvaralaštva, koji se održava od 2011. godine. Festival obuhvaća i likovne radionice za djecu i mlade, Open Air Art (slikanje na otvorenom), art markete, projekcije filmova, pozorišne predstave, frizbijadu, poetske večeri, koncerte i dr.

Kao njegov integralni i najvažnij dio izdvaja se Likovna kolonija Svatovac. Festival se svake godine zatvara upravo izložbom djela nastalih na koloniji.

Ove godine Festival nije održan zbog nedostatka sredstava
Osim Festivala kreativnog stvaralaštva, Art Centar svake godine organizira i Revijalnu izložbu djela, čiji su autori članova Udruženja.
Udruženje je u proteklome periodu realiziralo i dvije izložbe malog formata, jednu samostalnu izložbu slika članice Udruženja, te sudjelovalo na nekoliko izložbi humanitarnoga karaktera.

Likovna kolonija Svatovac
Likovna kolonija Svatovac se održava od 2011. godine, krajem mjeseca augusta.
Bazirana je na ideji trodnevnoga zajedničkog boravka i rada u ambijentu Planinarskog doma Svatovac, razmjenjivanja ideja i produkcije novih artefakata za fundus UG Art Centar Lukavac.

Uz članove Udruženja, na koloniji sudjeluju i gosti iz BiH i regije, što ukupno čini između 20 i 30 autora. Najveći broj djela rađeno je u slikarskome mediju, dok manji broj djela čine skulpture. Do sada je nastalo nešto više od stotinu djela.
Posebnost kolonije u odnosu na druge kolonije u okruženju jest učešće velikoga broja mladih autorica i autora, praksa koju će Art Centar nastojati slijediti i u narednim godinama.

Monika Andrejaš – Padžić, PR izložbe