TUZLARIJE - KULTURA

07.08.2014.
˝Frames˝:
Izložba crteža Enisa Čišića u Međunarodnoj galeriji portreta
Trećeg dana Kaleidoskopa, u Međunarodnoj galeriji portreta Ismet Mujezinović otvorena je izložba crteža "Frames" sarajevskog umjetnika Enisa Čišića.

Tuzlarije


Izložba "Frames" kojom se autor predstavio na ovogodišnjem festivalu bavi se konceptualnim spajanjem filma i ilustracije u “frames” (okvire).

Tuzlarije


- Bavim se i animacijom, ali je crtanje moja ljubav i strast. Frames je koncept koji je počeo kao crtačka vježba, onda sam tu nekako spojio dvije stvari koje volio da radim, a to je crtanje i film. Odlučio sam da radim reprodukcije fotografija s filmskih kadrova radeći kroz tehnike ugljena na papiru, pokušavajući doseći nivo realizma kad je u pitanju crtački zanat - rekao je Čišić.

Frame je jedan izolirani segment filma, i ni jedan ne nastaje slučajno, nego u saradnji reditelja, snimatelja, rasvjetnog tehničara i drugih članova filmske posade. Umjetnik iz filma izvlači pojedinačne slike – okvire te ih ponovo stvara kroz ilustraciju pazeći na linije, oblike, prostor unutar kompozicije, svjetlo, sjene odnosno na sve sastavne dijelove slike. Zaustavljajući film na mjestima čiju kompoziciju, likove i vizuelna rješenja scene prepoznaju svi filmoljupci, dobija slike kojima doda svoj senzibilitet i lični pečat.

Pogledajte kakva je atmosfera vladala na izložbi i šta je još rekao autor Ćišić o svom radu.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

O autoru...

Enis Čišić je motion grafički dizajner, karikaturist i ilustrator iz Sarajeva, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Ima mnogo iskustva u reklamnoj industriji, bavi se 3D animacijom u marketinškoj agenciji “Fabrika” u Sarajevu. Njegovi stripovi su objavljeni u nekoliko strip magazina: Strip pressing, Think tank, Blodless album, kao i u strip albumu "Cistanbul" Turske izdavačke kuće Rodeo. Autor je animiranog spota “A.I.M.” sarajevskog benda Basheskia and Edward EQ.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice