TUZLARIJE - KULTURA

06.08.2014.
Izložba u Kući plamena mira
Lunar i Smack predstavili 400 fotografija
U sklopu 6. Međunarodnog festivala mladih Kaleidoskop 2014., u Kući plamena mira otvorena je izložba zagrebačkih autora Slavena i Ive Kosanovića, poznatijih kao Lunar & Smack. Riječ je o izložbi koja se sastoji od 400 fotografija.

Tuzlarije


- Brat radi sa profesionalnim aparatom, voli da istražuje i namješta scene, dok je meni fotoaparat priručno sredstvo i ovo je moja prva izložba fotografija. Fotografišem uglavnom grafitne radove, a aparat koristim i kao skener jer mi je to praktičnije. Fotografije su nastale na 90 lokacija u svijetu, uključujući i Tuzlu. To su zapravo kao mali dokumenti, stvari koje mi „zapinju“ za oko tokom putovanja – rekao je na otvaranju izložbe Slaven Kosanović.

Tuzlarije


Poistovjećujući se s idejom Hipokratova citata iz djela „O zraku, vodi i tlu“, o tome kako proticanje voda, dakle kretanje, podrazumijeva zdrav način života, Kosanovići putovanja doživljavaju kao idealnu mogućnost osvježavanja, provjetravanja života, uma, tijela, pogleda na svijet, njegova širenja.

Kadrovi dvojice autora određeni su dinamikom upoznavanja i učenja o nepoznatom, koje se događa u momentima izmještenosti iz kolotečine svakodnevice.

- Volim da pravim portrete, zatim da fotografišem životinje, vedute, kadrove prirode i svega onoga što mi plijeni pažnju. Inspiriše me gotovo sve oko mene, ne tražim samo lijepe kadrove, nego gledam više neke naturalističke prizore. Dosta me isto privlače grafizmi i simetrije, refleksije i slično – dodao je Kosanović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Nakon izložbe održan je koncert muzičkog dua Arms And Sleepers.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice