TUZLARIJE - KULTURA

23.08.2014.
Likovna kolonija ˝Slovenci u Tuzli 2014˝
Osam autora predstavilo 20 djela
U Kući plamena mira večeras je načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović svečano otvorio izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji "Slovenci u Tuzli 2014“.



Osam autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije posljednjih su dana inspiraciju pronalazili u ljepotama našeg grada tokom šestodnevnoga boravka na koloniji. Kraj njihovog rada i druženja javnosti je predstavljen izložbom.

Tuzlarije


Organizatori, Udruženje građana slovenskog porijekla i Savez slovenskih društava u BiH "Evropa zdaj“ napominju da je njihova namjera da se ovaj projekt razvija i preraste u tradiciju.

- Osnovni cilj organizovanja likovne kolonije u Tuzli bio je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava s umjetnicima slovenačkog porijekla. Prvom likovnom kolonijom u našem gradu postavili smo temelje za uspješan razvoj jedne manifestacije, koja može da preraste u tradiciju značajnu za likovnu umjetnost u Tuzli – kazala je Dragića Tešić, predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

Tuzlak Davor Mešić, profesor likovne umjetnosti sa adresom u Ljubljani, na ovoj je koloniji bio mentor i učesnik.

Tuzlarije


- Kolonija je protekla u veoma dobroj i dinamičnoj atmosferi. Pored toga što smo stvarali umjetnička djela, imali smo priliku da naše goste upoznamo i sa znamenitostima grada. Mogu reći da smo svi jako zadovoljni i kolonija je ispunila očekivanja umjetnika. Svi učesnici se nadaju da će ovo druženje prerasti u tradiciju – kazao je Mešić.

Dodao je da je na ovoj koloniji nastalo 20 djela različitih tehnika i motiva. „Imamo slika rađenih tehnikom ulja na platnu, akverele, kombinovane tehnike i tako dalje. Svih osam autora su veoma različiti po načinu slikanja i upotrebljavanja samih tehnika“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Osim u djelima likovne umjetnosti, posjetioci su mogli uživati i u prepoznatljivom zvuku hora Slovenčice.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice