TUZLARIJE - KULTURA

22.08.2014.
Kuća plamena mira, 23.08.2014.
Najava Izložbe slika nastalih na likovnoj koloniji ˝Slovenci u Tuzli 2014˝


TuzlarijeDevet autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije posljednjih su dana inspiraciju pronalazili u ljepotama našega grada tijekom šestodnevnoga boravka na koloniji. TuzlarijeKraj njihovoga rada i druženja svečano će javnosti biti predočen u vidu izložbe na kojoj će posjetitelji, osim u djelima likovne umjetnosti, moći uživati i u prepoznatljivome zvuku zbora Slovenčice, koji svoje kvalitete iskazuje na svim manifestacijama u organizaciji Udruženjja građana slovenačkog porijekla, te uspješno sudjeluje na mnogobrojnim nastupima, smotrama i koncertima diljem Bosne i Hercegovine i regije. TuzlarijeŽenski pjevački zbor „Slovenčice“ osnovan je u septembru 2009.godine. Repertoar je sastavljen uglavnom iz slovenskih pjesama, ali sadrži i druge kompozicije. Zborom ravna prof. Lejla Mulaosmanović.

OrganiTuzlarijezatori, Udruženje građana slovenačkog porijekla i Savez slovenačkih društava u BiH „Evropa zdaj“ napominju kako je njihova namjera da se ovaj projekt razvija, unapređuje, te preraste u tradiciju i bude još jednim razlogom druženja umjetnika i osoba slovenskoga porijekla u regiji.

TuzlarijeSponzori likovne kolonije i izložbe „Slovenci u Tuzli 2014“ su Republika Slovenija, Općina Tuzla, BH Telecom, Triglav osiguranje i NLB Banka.

Prisustvo izložbi potvrdio je, među ostalim, Darko Mijatović, predsjednik Saveza slovenačkih društava u BiH „Evropa zdaj“, koji će u subotu doputovati iz Banja Luke.

Monika Andrejaš – Padžić, PR likovne kolonije i izložbe „Slovenci u Tuzli 2014“

Osmrtnicama ba smrtovnice