TUZLARIJE - KULTURA

29.08.2014.
Festival ilahija i kasida u Kikačima
Nastupili horovi iz Bosne i Hercegovine i Srbije
U organizaciji Udruženja građana „Snaga El-Aziz“ i džemata Kikači, u petak je na sportskom poligonu u ovom mjestu održan 2. Internacionalni festival ilahija i kasida Kikači 2014.



Prema riječima Muamera-ef. Fazlića, imama u džematu Kikači, ove godine publici se predstavilo deset horova iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i dva folklorna društva iz Tojšića i Seljublja.

Tuzlarije


- Cilj održavanja manifestacije je prije svega druženje mladih, a na ovom festivalu ih ima više od 300. Nastojat ćemo da ovaj događaj u budućnosti preraste u tradiciju i da se svake godine okupljamo – rekao je imam Fazlić.

Kikači su ove godine ugostili i hor „Elif“ iz Novog Pazara (Srbija). Kako nam je kazala Ajsena Bogućanin, koordinatorica u horu, ovakvi festivali puno znače za jednu manju sredinu kako bi se obogatio kulturni život. „Bosna se treba ponositi mjestom Kikači i ovim festivalom. Mi smo svi oduševljeni prijemom i gostoprimstvom mještana“.

Tuzlarije


Pored gostiju iz Novog Pazara, mnogobrojnoj publici predstavili su se i horovi: „Nedžm“ Gračanica, „Subuliss Selam“ Gornje Dubrave, „Bedr“ Vukovije, „En-Nahl“ Zenica, „Zefir“ Srebrenik, „Hannan“ Miljanovci, „El-Emin“ Gračanica, „Merak“ Sapna i „El-Aziz“ Kikači. Program je bio satkan od duhovnih pjesama, koje su sadržajem i porukom razgalile dušu publike.

Učesnici programa o Festivalu ilahija i kasida su kazali:



Nastup folklornih društava iz Tojšića i Seljublja.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice