TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2014.
Foto / Video
Noć islamske duhovne muzike u Klokotnici
Treći po redu festival ilahija i kasida pod nazivom „Danas jesi, sutra nisi“ održan je na otvorenoj sceni u mjestu Klokotnica, opština Doboj Istok, u organizaciji hora „Selimija“ Medžlisa Islamske zajednice Doboj.



- Drago mi je da ovaj događaj postao tradicionalan i da svake godine uspijemo okupiti eminetne učače ilahija i kasida. Cilj nam je prije svega druženje među članovima horova, ali i da približimo ljepotu islamske duhovne muzike – rekao je Armin Mujkić, vođa hora „Selimija“.

Prije samog početka festivala, priliku da se obrati prisutnima dobio je prvi čovjek Medžlisa Islamske zajednice Doboj, glavni imam Bajro-ef. Džafić.

Tuzlarije


- Ilahije i kaside su nastale iz duše i one iskazuju ljubav prema Allahu džellešanuhu i Božijem poslaniku Muhammedu s. a. w. s. Duhovne pjesme su dio naše tradicije i mi to moramo čuvati na najbolji mogući način. Narod bez tradicije, nema ni svoje budućnosti. U ime svoje budućnosti, želimo da nastavimo da slušamo i njegujemo islamsku duhovnu muziku kroz ovaj festival – rekao je imam Džafić.

Prelijepim ajetima iz Kur´ana festival je otvorio hafiz Zaim Šljivić, imam u džematu Brijesnica Velika. Nakon toga uslijedio je nastup šest horova koji su se predstavili sa odabranim ilahijama i kasidama. Nastupili su: Ansambl "Zefir" iz Srebrenika, Omladinski ansambl iz Tešnja, hor "Selimija" iz Doboja, hor "Dejn" iz Banjaluke, hor "Nedžm" iz Babića i hor El-Emin iz Škahovice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Hor "Selimija" djeluje u okviru Medžlisa Islamske zajednice Doboj. Osnovan je 1998. godine i od početnih osam članova hor je vođen entuzijazmom i zalaganjem članova na taj način izgradio ime "Selimije", stvarajući lijepu sliku o islamu u dobojskoj regiji. U ljeto 2007. godine snimili su i prvi CD pod nazivom "Danas jesi, sutra nisi", baš kao što je ime i festivala održanog u Klokotnici. Hor je nastupao širom Bosne i Hercegovine, ali i šire. Najzapaženiji rezultati su specijalna nagrada žirija na Prvom internacionalnom festivalu "Nad Sandžakom" 2013. godine, koji je održan u Tutinu (Srbija), te prvo mjesto na Šestom festivalu ilahija i kasida održanom u Gornjem Vakufu u junu 2013. godine. Članovi hora su učenici, studenti i ljudi raznih vidova profesija. Hor danas broji 26 članova, a ekipa Tuzlarija im se ovim putem zahvaljuje na ukazanom gostoprimstvu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Publika u Klokotnici je znala nagraditi ovaj lijepi ugođaj. Dugotrajni aplauzi nakon svake izvedbe najbolji su uzvratni poklon organizatorima i učesnicima ovog festivala.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice