TUZLARIJE - KULTURA

29.08.2014.
Počinje festival ˝Pozorište bez granica 2014˝
Na repertoaru sedam predstava iz četiri zemlje
Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana "Pozorište bez granica 2014" koji tuzlanski "Draft teatar" organizuje već 14. put, počet će u utorak 2.septembra i trajat će pet dana.

Tuzlarije


Tokom trajanja tradicionalnog i u okruženju već prepoznatljivog festivala, koji se održava u okviru "Ljeta u Tuzli", publika će biti u prilici da pogleda sedam predstava iz četiri zemlje.

Tuzlarije- Tu je i dječija predstava, nekoliko komičnih predstava, film, zatim monodrame, kao i jedna autorska predstava. Ova godina je teška za sve u regionu ali smo uprkos svemu uspjeli organizovati Festival u većem i boljem izdanju nego ijedan prethodni. Pozivamo sve prijatelje kulture da osjete jedino istinsko bogatstvo koje krijepi dušu - umjetnost– rekao je Dragan Tešić, direktor Draft teatra.

Predstave će se prikazivati na dvije lokacije: Dom mladih Tuzla i ljetna scena u Ulici prekinute mladosti.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti bit će u prilici da pogledaju "Europana", Kolomaz Trencin (Slovačka) iz Slovačke, "S čime u EU, glavom ili guzicom?" Draft teatar Tuzla (BiH), "Vrati mi tu pidžamu budalo jedna šašava", DIS Teatar Banja Luka (BiH), zatim "Izbori za lokalnog šerifa", Sinjsko pučko kazalište Sinj (Hrvatska), "Do nagega!" Harlekin teatar Postojna (Slovenija), kao i filmsku projekciju "Povratak", Shefqet Gjocaj Priština (Kosovo), te dječiju predstavu "Put po svijetu", Gradsko kazalište Beli Manastir (Hrvatska).

Pokrovitelj manifestacije je Općina Tuzla, a sponzori Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice