TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2014.
Izložba ˝Kuća sjeveroistočne Bosne˝
Podizanje svijesti o značaju tradicionalne arhitekture
Kako bi javnost upoznali sa tradicionalnim graditeljstvom na području Tuzlanskog kantona, uposlenici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona organizovali su izložbu koja je otvorena u prostorijama Galerije Mandžić. Izložba je rezultat saradnje sa NVO "BOSFAM", JU "Mješovitom srednjom građevinsko geodetskom školom" u Tuzli i kolekcionarom starih predmeta Edibom Pozderovićem.



Prema riječima Tijane Veljković, stručne saradnice za graditeljsko naslijeđe u Zavodu, izložba je nastala sa ciljem podizanja svijeti o značaju tradicionalne stambene arhitekture, kao i kulturnog identiteta ne samo sjeveroistočne Bosne nego i cijele zemlje.

- Arhitektura običnog naroda nažalost nije aktuelna i uglavnom vremenom propada. Tako su i kuće koje su dokumentovane na ovoj izližbi prepuštene zubu vremena. Nestankom tradicionalne arhitekture nestaje slika društva i svjetonazora koja je karakteristična za ovu regiju. Uticajem savremenih trendova i globalizacije nestaje regionalni stil i sve više se primjenjuju univerzalni, koji potiskuju tradicionalne stilove – dodala je Veljković.

Tuzlarije


Posjetioci su bili u prilici da se upoznaju sa tipovima kuća i njihovim razvojem, karakteristikama, građevinskim materijalima i primjerima porodičnih kuća u pojedinim opštinama TK. Uz edukativni sadržaj izložba je dopunjena maketama kuće Mare Popović i Suljagića konak, koje su proglašene nacionalnim spomenicima te eksponatima enterijerske opreme i oruđa koje se koristilo za izgradnju kuća. U revijalnom dijelu progama nastupila je talentovana klaviristkinja Sarah Skopljak iz Tuzle.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do petog septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice