TUZLARIJE - KULTURA

31.08.2014.
„Večeri pod lipama Gračanice“
Tuzlanski kamerni orkestar u Gračanici



Tuzlanski kamerni orkestar je održao koncert, 29.08.2014.godine, u Gračanici na Terasi Osman-kapetanove medrese u sklopu manifestacije „Večeri pod lipama Gračanice“. Koncert je organizovan uz pomoć BKC-a Gračanica i Opštine Gračanica.

Tuzlarije


Ovaj koncert je dio projekta Tuzlanskog kamernog orkestra „Musica eterna – Promocija klasične muzike u Tuzli i Tuzlanskom kantonu“ a podržan je od strane Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva. U sklopu ovog projekta orkestar planira niz sličnih koncerata.

Odličnoj atmosferi koncerta je pomogao predivni ambijent terase Osman-kapetanove medrese ali naravno i mnogobrojna publika koja nije krila svoje oduševljenje gostovanjem tuzlanskog orkestra. Program su činila djela klasične muzike poput Male noćne muzike, Mađarskog plesa br. 5, te druga djela Pachelbela, Straussa, Gardela i Warlocka.

Tuzlanski kamerni orkestar čine profesionalni muzičari, sadašnji i bivši učenici Srednje muzičke škole u Tuzli te studenti Muzičke Akademije u Sarajevu, svi vođeni idejom o formiranju ansambla koji bi pomogao gradu Tuzli u obogaćivanju i izgradnji bogatije i kvalitetnije kulturne scene grada.

Ovo je prvi koncert Tuzlanskog kamernog orkestra van Tuzle i nadamo se početak jedne dobre saradnje.

Osmrtnicama ba smrtovnice