TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2014.
Održana promocija knjige pjesama ˝Usijanje˝
Stojić: Blago ženi koju Dedović voli
Na prvi pogled Dragoslav Dedović djeluje kao političar, možda profesor, u svakom slučaju ozbiljan čovjek. Ozbiljan, suzdržan, pomalo tih, u javnom nastupu to i jeste ali ono što je on zaista, o srži njegovog bića govore pjesme koje je napisao i piše.

Tuzlarije
Mile Stojić, Dragoslav Dedović, Hadžem Hajdarević


Predstavljanje njega kao pisca, te njegove nove knjige pjesama "Usijanje", u okviru Književnih susreta Cum grano salis održano je sinoć u Ateljeu "Ismet Mujezinović".

Hadžem Hajdarević je rekao da je cijela zbirka himna jednoj ljubavi.

Život je Dragoslava Dedovića vodio do adresa raznih gradova, država, sve to ga je pomalo određivalo i motivisalo. Rodio se 1963. godine u Zemunu, odrastao je u Kalesiji, Gimnaziju „Meša Selimović“ završio u Tuzli, na šta je kako sinoć reče, posebno ponosan jer mu je dala osnovu da poslije sve lakše savladava i draža mu je tuzlanska gimnazija nego magistarski u Njemačkoj.

Tuzlarije


Nakon srednje škole odlazi na studij Žurnalistike u Sarajevu, kao glavni urednik u Grafičaru radio je u Tuzli, a onda ga put vodi do Njemačke gdje je magistrirao na interdisciplinarnom odsjeku Europastudien Univerziteta u Ahenu. Živio je u Nirnbergu, Regensburgu, Ahenu, Vangenu kod Bodenskog jezera, Kelnu i Berlinu. Prevodi liriku i prozu sa njemačkog, a esejističke i književne tekstove piše i objavljuje i na njemačkom jeziku. Za zbirku „Cafe Sumatra“ dobio je 2005. godišnju Nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Njegova poezija prevođena je na njemački, engleski, poljski i norveški jezik.

Tuzlarije


Mile Stojić za njegovu knjigu poezije „Usijanje“ kaže da nije siguran ali djeluje kao da je svaki stih posvećen jednoj ženi. Veliki ljubavni zanos, vješto artikulisan u stihove, dio u slobodnom, dio u vezanom stihu. Stojić je dodao da je sretna ona žena koju Dedović voli.

Autor je pročitao više svojih pjesama a govoreći o sebi i svom životu, rekao je da se nakon svega, ovdje, kod nas, nikada ne osjeća strancem.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice