TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2014.
Cum grano salis 2014
Održana promocija novog romana Bekima Sejranovića ˝Sandale˝

Večeras je Bekimu Sejranoviću, jednom od dobitnika nagrade "Meša Selimović", predstavljeno najnovije djelo koje se zove "Sandale". Čak ni jedna od promotorki, hrvatska književnica, univerzitetska profesorica, članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nije sigurna je li riječ o romanu.

Tuzlarije


Da li je roman ili nije, ostaje otvoreno pitanje za književne teoretičare ali je sigurno da je u pitanju još jedno djelo, relativno mladog autora (rođen 1972. u Brčkom) koje se čita sa užitkom, budi emocije i s čijim se likovima čitalac može poistovjetiti.
Mnogo priče iz ove knjige su ranije objavljene u knjizi "Fasung" ali je nakon deset godina dosta dopisano, prerađeno i tako su nastale Bekimove "Sandale".

Tuzlarije


Onima koji su već čitali njegove do sada objavljene romane "Nigdje, niotkuda" i "Ljepši kraj", biće lakše da čitaju "Sandale", jer se tematski naslanja na prethodna dva.
Junak romana se kreće po Bosni, Hrvatskoj, Norveškoj, Australiji, boreći se sam sa sobom, bježeći od svega i vraćajući se svemu. I ovaj, kao i prethodni romani Bekima Sejranovića, djeluju autobiografski, a istina je da i jesu i nisu. Nešto što se zaista događalo obogaćeno je piščevom maštom pa je nastala neka zanimljiva mješavina.
Teško, promuklog glasa, povremeno i sa suzama u očima, Bekim je pročitao priču Fasung, u kojoj se spominju njegova majka i djed, u priči "fasuje" od majke.

Na kraju biografije o piscu piše – Živi i radi gdje stigne. Ovaj petak stigao je u Tuzlu i obradovao svoje čitaoce.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice