TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2014.
Cum grano salis 2014
Omaž izdavaču Bošku Zatezalu
U okviru 14. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, danas je u Atelju Ismet Mujezinović upriličen omaž nedavno preminulom izdavaču Bošku Zatezalu.

Tuzlarije
Rakovac, Marković, Imamović, Stojić



O osnivaču, direktoru i suvlasniku jedne od najvećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj V.B.Z.–u govorili su izdavači Zoran Simić i Dragan Marković, te pisci i pjesnici koji su blisko sarađivali, družili se i čije je knjige V.B.Z. objavljivao, Mile Stojić, Milan Rakovac, Ahmed Burić i Jasmin Imamović.
Prisutni su govorili o susretima i saradnji sa Zatezalom, te čitali svoje pjesme, a Ahmed Burić je i otpjevao jednu Dilanovu pjesmu.

Tuzlarije
Ahmed Burić: Dilan za Zatezala


Boško Zatezalo, koji je za sebe govorio da je ekonomista koji voli knjige, proširio je poslovanje svoje izdavačke kuće izvan granica Hrvatske. Njegove knjižare se nalaze u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a i u Tuzli je jedno vrijeme postojala V.B.Z. knjižara koja je nosila ime "Meša Selimović".
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, podsjetio je da je Boško Zatezalo bio prijatelj Književnih susreta Cum grano salis i od samog početka su sarađivali, a to se nastavlja evo i nakon njegove smrti.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice