TUZLARIJE - KULTURA

04.09.2014.
Cum grano salis 2014
14. Književni susreti počeli u Gimnaziji ˝Meša Selimović˝

U Gimnaziji, koja je obilježila 115 godina postojanja, a koja od maja 1989. godine nosi ime nekadašnjeg učenike i profesora, Meše Selimovića, započeli su 14. Međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Tuzlarije
Dedović, Hajdarević, Imamović, Karić, Burić


Književna nagrada, koja nisi ime jednog od najvećih pisaca ovih prostora „Meša Selimović“, dodjeljuje se za najbolji roman u protekloj godini na području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Čitaonica gimnazije bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, profesori i učenici predvođeni direktoricom škole Azrom Gazibegović, pozdravili su pisce koji su došli da se predstave i porazgovaraju sa učenicima.

Tuzlarije


Zbog drugih obaveza, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, kasnio je na planirano druženje ali su se književnici snašli te se međusobno predstavili, a svako je pročitao neku svoju pjesmu, odlomak, te ispričao prigodnu priču iz svakodnevnog života.

Tuzlarije


Ahmed Burić, Enes Karić, Dragoslav Dedović i Hadžem Hajdarević proveli su sa učenicima oko 90 minuta, ugodno razgovarajući, odgovarajući na pitanja prisutnih, te ističući da trebaju biti ponosni što pohađaju školu koja nosi ime Meše Selimovića.

Kada je stigao načelnik Imamović pozvao je sve da prisustvuju promocijama knjiga i iskoriste priliku da se upoznaju sa piscima koji ovih dana borave u našem gradu, također je govorio o ljepoti i važnosti čitanja.

Književni susreti večeras se nastavlju izložbom "Pisci Bosne i Hercegovine u djelima likovnih umjetnika bivše Jugoslavije" i promocijom romana prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade "Meša Selimović" Milorada Popovića "Karnera" .

Na promociji će, pored autora, govoriti prof. dr. Enver Kazaz i književnik Ahmed Burić.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice