TUZLARIJE - KULTURA

03.09.2014.
Minijature Karla – Heinza Heminga pred publikom u Tuzli
Nagrada ˝Aleksandar Aco Adamović˝ sedmog Bijenala ˝Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine˝, koja je 21.oktobra 2013. godine dodjeljena Karlu – Heinzu Hemingu iz Njemačke, povod je za samostalnu izložbu ovog umjetnika čije je otvaranje upriličeno večeras u Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.



Za svoje prvo samostalno predstavljanje u gradu soli autor je odabrao 40 radova minijature. Na svečanosti otvaranja izložbe su govorili Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturno centra i akademik Enver Mandžić.

Prema riječima Mandžića, Karl-Heinz Heming je umjetnik koji se svojim djelima predstavlja snagom vlastitog viđenja i oblikovanja onoga što duboko angažuje njega kao ljudsko biće bez obzira koliko se jednostavnim činila končanost stvorenog djela.

Tuzlarije


- U savremenoj umjetnosti minijature umjetnik koristi jednostavan oblik drvene kocke, koji ispunjava napetim ravninama tanke drvene špere, a zatim su tu kvadratični oblici sa urezanim linijama koje djeluju samostalno ili su ispunjene tankim umetcima pleksiglasa sa zarobljenom svjetlošću različite boje, što treba da prosvijetli djelo. Tu su i uvijene napregnute ravnine zarobljene svojim krajevima – dodao je Mandžić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba će krasiti zidove BKC-a do 17. septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice