TUZLARIJE - KULTURA

10.09.2014.
Italijanska kinematografija na Tuzla Film Festivalu
I ove godine u Bosnu i Hercegovinu dovodimo veliku italijansku kinematografiju. Odabrali smo grad Tuzlu za predstavljanje remek djela koja pričaju o našoj zemlji kroz priče univerzalnog "okusa" i koje ne poznaju kulturne, jezičke ili generacijske barijere - kazao je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias, najavljujući filmski festival posvećen italijanskom neorealizmu koji će biti održan u Tuzli od 11. do 16. septembra.

On je istaknuo da je siguran kako će tu poruku prihvatiti bh. publika i da će predstavljati izvor inspiracije za sadašnje i buduće mlade umjetnike.

Tuzlarije


Ova inicijativa, koju je realizirala Ambasada Republike Italije u Sarajevu u saradnji sa Tuzla Film Festivalom i Centrom Dialogo, predviđa projekcije šest remek djela talijanske kinematografije, s potpisom velikana kao što su Roberto Rossellini i Vittorio De Sica, a među kojima će se moći vidjeti ostvarenja "Rim otvoreni grad" i "Umberto D".

Tuzla Film Festival će Neorealizmu posvetiti večeri 11., 12. i 13. septembra projekcijama tri filma u Narodnom pozorištu u Tuzli.

U trećoj ediciji, Festival na kojem će nastupiti mladi umjetnici s cijelog Balkana ima za cilj promociju interkulturalnog dijaloga i regionalne mlade i kreativne kinematografske industrije.

Projekcije će biti nastavljene od 14. do 16. septembra pri Centru Dialogo, udruženju za promociju italijanskog jezika i kulture, koji je postao okupljalište ne samo italofona, nego i drugih, naslanjajući se na djelo "Udruženje građana italijanskog porijekla Rino Zandonai", povijesnog predstavnika italijanske manjine u Tuzli.

Na sve projekcije ulaz je besplatan, saopćeno je iz Ureda za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH.

Priredio(la): Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice