TUZLARIJE - KULTURA

10.09.2014.
Projekcijom filma ˝Montevideo, vidimo se˝:
Otvorena vrata 3. Tuzla Film Festivala
Sve tuzlanske ulice ljubitelje sedme umjetnosti u srijedu uvečer vodile su na jedno mjesto – Bosanski kulturni centar Tuzla gdje je upriličeno svečano otvaranje trećeg Tuzla Film Festivala. Kao prvo filmsko ostvarenje pod okriljem festivala južnoslavenskog filma prikazan je film „Montevideo, vidimo se", inače, srbijanski kandidat za Oskara.

Tuzlarije


Tokom pet dana trajanja festivala, filmoljubci će na tri lokacije i to u Bosanskom kulturnom centru, kinu Kaleidoskop i Narodnom pozorištu Tuzla, biti u prilici da pogledaju više od stotinu filmova žanrova dugometražni, dokumentarni, animirani, kratki i amaterske filmove iz kategorije "Snimaj bilo čim".

Crvenim tepihom ispred tuzlanskog Bosanskog kulturnog centra prošetali su se brojni građani Tuzle te nekoliko glumaca koji se predstavljaju na ovogodišnjem festivalu.

Čast da proglasi otvorenim 3. Tuzla Film Festival pripala je Borisu Balti, direktoru TFF-a. Pogledajte kakva je atmosfera vlada u BKC-u.



U konkurenciji dugometražnih filmova koji konkurišu za Vilu Tuzla Film Festivala, publika će između ostalih imati priliku pogledati i regionalni hit horor "Mamula" koji je premijerno prikazan u martu na beogradskom FEST-u.

Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film "Lauš", koji prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, koju je prekinula tragedija 1993. godine.

Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film "Očaj", a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu "Kaleidoskop" otvorit će hrvatski film "Vremeplov".

Važno je napomenuti da će pod okriljem TFF-a, za koji se kao organizator potpisuje NVO Magic Factory, do 14. septembra pored prikazivanja filmova biti upriličeni i razni propratni sadržaji.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Cijene ulaznica se kreću od 2, 00 do 8, 00 KM, a sredstva prikupljena od prodatih ulaznica sa otvaranja festivala bit će uplaćena fondovima za pomoć područjima pogođenim nedavnim elementarnim nepogodama u BiH.

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Pokrovitelji su Opština Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Srebreni sponzori su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, European Union – Special representative in BiH i Radio Kameleon. Sponzori festivala su Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Securitas, Bosanski kulturni centar TK i Dom mladih Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice