TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2014.
Film ˝Montevideo, vidimo se˝ otvara 3. Tuzla Film Festival
Projekcijom filma „Montevideo, vidimo se“, u Tuzli će 10. septembra biti otvoren Treći Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma, najavljeno je na današnjoj press konferenciji. Riječ je o filmu koji je srbijanski kandidat za Oskara, a kojeg je u regiji pogledalo blizu milion ljudi. Ekipa filma će se također pojaviti i na crvenom tepihu 3. TFF-a.

Tuzlarije


I pored katastrofalnih nesreća koje su pogodile našu zemlju, uspjeli smo da ponovo organizujemo ovaj festival i da održimo profesionalni nivo, rekao je Boris Balta, direktor TFF-a.

- Pored filmova koji su visokog kvaliteta, zadržali smo i kvalitetan žiri kojeg čine: Nikola Kojo, Srđan Šarenac, Predrag Solomun, Admir Delić, Jasna Hadžiselimović, Dragan Marinković, Diloy Gulun, Nail Kurtić i Edin Lonić. Nastojimo da uspostavimo jedan kulturni nivo i normative i da održimo rejting od prošle godine – kazao je Balta.

Tokom pet dana na tri lokacije i to u Bosanskom kulturnom centru, kinu Kaleidoskop i Narodnom pozorištu Tuzla, publika će biti u prilici da pogleda dugometražne, dokumentarne, animirane, kratke i amaterske filmove iz kategorije "Snimaj bilo čim".

- Ove godine smo uveli novu kategoriju – internacionalnu sekciju s obzirom da za nju nema nagrada nego je revijalnog karaktera. To je rezultat festivalske promocije na svjetskim filmskim festivalima. U okviru ovog programa predstavit će se autori iz Italije, Kanade, Indije, Mađarske, Njemačke, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Australije, Španije, Tajvana i Grčke. 65 filmova u ovoj kategoriji, 27 smo odabrali koje ćemo revijalno prikazati. Ostvarili smo ono što smo planirali od samog početka festivala, a to je da postanemo servis kad je u pitanju filmska industrija jer na zapadu i na istoku to postaje jedna nova ekonomska grana. U pregovorima smo da se radi neka manja produkcja između Tuzle i Istanbula – dodao je Balta.

Tuzlarije


Član Stručnog žirija festivala Srđan Vukadinović je rekao da TFF iz godine u godinu stiče značajan ugled u javnosti kada je u pitanju kinematografija i filmsko pokazanje.

- Bez obzira na sve krize koje su zadesile BiH, TFF je uspio da smogne snage da napravi nešto što ostaje, što se prepoznaje i o čemu se priča, rekao je Vukadinović.



U konkurenciji dugometražnih filmova koji konkurišu za Vilu Tuzla Film Festivala, publika će između ostalih imati priliku pogledati i regionalni hit horor „Mamula“ koji je premijerno prikazan u martu na beogradskom FEST-u.

Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film "Lauš", koji prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, koju je prekinula tragedija 1993. godine.

Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film „Očaj“, a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu „Kaleidoskop“ otvorit će hrvatski film „Vremeplov“.

Bitan segment ovogodišnjeg festivalskog programa su i tematske radionice, koje će voditi Srđan Šarenac, nagrađivani filmski režiser, scenarist i producent i Nikola Kojo, poznati glumac sa južnoslavenskih prostora.

Također, u sklopu festivala posjetioci će moći vidjeti i filmsko-dokumentarnu izložbu „Šekspir na filimu“ koju će prirediti prof.dr. Srđan Vukadinović sa saradnicima Asjom Kunto i Damirom Pirićem.

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Pokrovitelji su Opština Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Srebreni sponzori su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, European Union – Special representative in BiH i Radio Kameleon. Sponzori festivala su Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Securitas, Bosanski kulturni centar TK i Dom mladih Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice