TUZLARIJE - KULTURA

10.09.2014.
Teatar Kabare Tuzla
Na repertoaru predstava ˝Ilijada˝
U okviru manifestacije Ljeto u Tuzli a u povodu otvaranja nove sezone 2014/15, u petak, 12.9.2014. godine u 20 sati u Teatru Kabare bit će izvedena predstava "Ilijada". Ulaz za posjetioce je besplatan.

Tuzlarije


lijada je antički, junački, epski spjev o desetogodišnjem trojanskom ratu, tačnije o zadnjih pedeset i jedan dan toga događanja. Projekat je realiziran modernom glumačkom tehnikom, u praznom prostoru i izuzetno je pogodan za ambijentalno izvođenje.

Sadržinski okvir prva četiri pjevanja je prošlog karaktera i dramaturške funkcije ukupnog slijeda događanja u ILIJADI, koji generiraju razvoj dramske radnje. Tu se otvaraju osnovni dijalozi i sukobi svjetova koje susrećemo u ovom antičkom spjevu; svijet olimpskih, paganskih bogova, svijet heroja, ratnika i mudraca, svijet militantne, izmanipulisane mase i svijet naratora, očevidca, svjedoka koji komentira zbivanja i dovodi ih u najdirektniju konotaciju sa današnjim vremenom.

Predstava otvara niz pitanja koja se tiču suštine opstanka ljudske civilizacije u vremenu globalizacijskog, bezočnog ovisničkog ropstva u kojem ljudi postaju izmanipulisane marionete bez identiteta, topovsko meso, kolateralna šteta. Njima upravljaju izopačeni pojedinci, koji, "u ime boga", vladaju svijetom i vode ga u nestanak. Ovo je priča koja se lako prati, izuzetno je edukativna za sve uzraste publike, a posebno je preporučljiva kao lektira za srednje škole, fakultete, kao i za uzrast završnih razreda osnovnih škola.

U predstavi igraju: Mirza Salihović, Alisa Brkić, Zlatan Školjić, Dražen Pavlović, Siniša Kahvić, Nermin Hodžić, Rusmir Krdžalić, Olivera Blažević, Damir Altumbabić, Damir Mahmutović, Emina Goletić, Irfan Kasumović.

Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Damir Mahmutović
Muzika i ton: Senad Nurkanovic
Dizajn plakata: Maja Hrvanović
Organizacija: Amar Mehmedinović, Mario Lukić
Video produkcija: Zoran Pavljašević
Svjetlo: Asmir Ahmedić

Predstava se izvodi petak, 12.9.2014. u 20h u Teatru Kabare Tuzla. Ulaz je besplatan a sve dodatne informacije možete dobiti na telefone: 035 264 733 i 060 327 3393 ili e-mail: [email protected].

Osmrtnicama ba smrtovnice