TUZLARIJE - KULTURA

07.09.2014.
Jučer u Kući plamena mira
Predstavljena knjiga Julijane Matanović ˝I na početku i na kraju bijaše kava˝
"I na početku i na kraju bijaše kava", naslov je knjige Julijane Matanović koja je u okviru Književnih susreta predstavljena jučer u Kući plamena mira.

Tuzlarije
Julijana Matanović i Ružica Pšihistal


O knjizi su govorile univerzitetske profesorice Ružica Pšihistal i Julijana Matanović, ali ne kao doktorice nauke nego kao osobe koje kao i svi ostali žive svoje živote, dan za dan, ne znajući šta ih čeka.
Književnica Julijana Matanović kroz svoje pisanje često provlači dozu sjete, u svojim kazivanjima, bilo da promovira svoje ili tuđe knjige, ona se dotiče sebe i sbog života. Rođena s jedne strane Save (Bosna), a školovala se i radi s druge (Hrvatska), bez obzira što su prošle godine, decenije (rođena je 1956. u Gradačcu) od odlaska iz kuće roditelja ona kao da je stalno na putu i kao da istinsku sreću osjeti kada nije ni tamo ni ovdje, baš na mostu preko Save.

Tuzlarije


Njena prijateljica i kolegica dr. Ružica Pšihistal, rekla je da kroz njene priče provlači i vrijeme, briga o vremenu, brzina kojom prolazi, a i sama prolaznost prisutna je u pisanju Julijane Matanović.
Jučer, u ulozi promotorke knjige, Ružica Pšihistal rekla je da se pojmom vremena bavio i sv. Augustin i davno prije poznatih filozofa zaključio da je relativno i da je vrijeme u našem srcu odnosno duši.

Bilo da se kaže kava, kafa, kahva osim ispijanja ona znači i poziv na razgovor. Baš ta priča, ti razgovori, potreba ljudi da se ogovori s nekim, jedna je od tema knjige Julijane Matanović, koja sadrži 17 priča i sve se tiču veze sa crnim napitkom.
Taj crni napitak, čiji je ispijanje većini svakodnevan ritual, koji se pravi uglavnom na isti način, samim načinom kako ga neko naziva, govori o mjestu odrastanja, življenja.

Tuzlarije


Jedna od poruka ove knjige je i da ne odbijamo pozive na kafu sa dragim ljudima, jer brzo dođe vrijeme kada je poziva sve manje, kada je nećemo imati s kim piti, i kada ćemo se sjećati razgovora vođenih uz kafu sa preminulim prijateljima.
Samo se s rijetkima može piti i šutjeti, neki nakon godina bliskosti, kako reče Matanovićka, "ostvare pravo na šutnju".

Tuzlarije
Poklon Jasmina Imamovića


Prije početka promocije, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, uručio je Julijani Matanović set za bosansku kahvu, sa džezvom i fildžanima i rekao "pozovi ti njih tamo na kavu pa im napravi našu kahvu".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice