TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2014.
Upoznajte članove KUD-a ˝Biser˝ iz Tojšića
Folklor spaja ljude, a ples i pjesma ih nadahnjuju. Tako je oduvijek. U ovom slučaju, pjesma i ples spoji su mlade ljude u Tojšićima koji su 2010.godine osnovali kulturno-umjetničko društvo „Biser“. Društvo broji više od stotinu aktivnih članova raspoređenih u različite sekcije, a folklorna je najbrojnija.

- Kroz nastupe nastojimo da na najbolji mogući način prezentiramo folklorne igre i pokušavamo da zadovoljimo ukuse publike, kako bi svi uživali u igri i pjesmi naših članova – navode folkloristi iz Tojšića.



Iako je riječ o jednom od najmlađih kalesijskih kulturno-umjetničkih društava, KUD „Biser“ Tojšići je već ostvario zapažene rezultate. Učestvovali su na brojnim koncertima, smotrama folkora, humanitarnim manifestacijama gdje su u više navrata bili i organizatori. Dva puta su upričili smotre folklore, a česti su gosti i van granica Bosne i Hercegovine. Tako su tradiciju svog kraja i BiH predstavljali u Makedoniji, Kosovu, Turskoj, Srbiji, Luksemburgu, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Za svoj dosadašnji rad dobili su razna priznanja od kojih su im, kako su nam kazali član ovog društva, najdraže plakete grada Prizrena (Kosovo) i Edirne (Turska).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice